szerzetesrendek

2021.03.28. 08:30

Online terjed az evangélium

A mai szerzetesrendek a virtuális térben is jelen vannak, akár még YouTube-csatornákkal is.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A Szent Ferenc Kisnővérei szerzetesrend tagjait a koronavírus-járvány arra inspirálta, hogy You­Tube-csatornát indítsanak Kisnővéradás címmel, amiben a szerzetesi élet egy-egy színes epizódját villantották fel.

Krisztina nővér, a miskolci rendház lakója pedig saját csatornát is indított.

– A közös Kisnővéradással az volt a célunk, hogy olyasmit mutassunk be az életünkből, ami számunkra értékes és másoknak is adhat valami újat. Szerettünk volna rácáfolni néhány téves sztereotípiára. Például, hogy az apácák öregek, szigorúak és egész nap csak imádkoznak – emelte ki Krisztina nővér. – Azt tapasztaltam, hogy sok vád éri a szerzetességet. Sokan értetlenül állnak a létünk előtt, és a legtöbb ember mindig ugyanarra kíváncsi velünk kapcsolatban. A saját YouTube-csatornámon ezeket a kérdéseket, vádakat kezdtem egy csokorba gyűjteni, és megválaszolni.

A közösség fiatal tagjai már az internettel együtt nőttek fel.

– Többen a nyolcvanas, kilencvenes években születtünk, így nem jelentett kihívást, hogy használjunk bármilyen online platformot. Igaz, mindenki csak felhasználói szinten ismeri ezeket, úgyhogy van hova fejlődnünk. A nálunk idősebb nővérek is egyre jobban kiismerik magukat az online világban. Anna nővérünk például a Facebookon vezet imaórát, amelybe sokszor 90–100 ember is bekapcsolódik. Az online jelenlétben fontos szempont, hogy ebben az izolált helyzetben sokkal könnyebb a kapcsolattartás. Az örömhír pedig ebben a formában könnyebben eljut azokhoz is, akik nem tartják magukat vallásosnak – magyarázta az ötletgazda.

Sztereotípiadöntögető

A netes felületek segítik lebontani a falakat.

– A személyes vágyam és reményem a YouTube-csatornánkkal kapcsolatban az volt, hogy lássák az emberek: mi sem vagyunk különbek senkinél, és hogy a szerzetesség nem deformitás. A katolikusságról egyre torzabb kép alakul ki a fejekben, ami nekem fáj. Látom, hogy ez a kép összefonódik a társadalmi berendezkedéssel és a politikával is. Arra vágyom, hogyha a mi közösségünkkel valaki bármilyen felületen találkozik, akkor azt lássa, hogy kereszténynek, avagy szerzetesnek lenni nem régi korok letűnt maradványa.

A hit, a Krisztusnak szentelt és másokért élt élet pedig valóban öröm és a boldogság egy lehetséges útja – fejtette ki Krisztina nővér.

A YouTube-csatorna ötletgazdája pozitívan értékeli a kezdeményezést.

– Az emberek érdeklődők, kíváncsiak, és szeretnek látni az életünkből valamit. Kicsit olyan ez, mint amikor egy filmben a kulisszák mögé tekintünk. A szerzetesi élet – még akkor is, ha mi az emberek között élünk – egy bizonyos mértékig rejtett életforma. Azonban egy ideje sajnos leállt a tartalomgyártás. Valóban igényes és minőségi videókat szeretnénk, amelyekhez egyelőre sok minden még nem adott. Viszont, ha kialakulna egy állandó team, akkor örülnék neki, ha legalább havi rendszerességgel be tudnánk jelentkezni – bizakodott.

(A borítóképen: Krisztina nővér saját csatornát is indított)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában