víz világnapja

2021.03.22. 09:00

Nem jut biztonságos víz 2,2 milliárd embernek

Az idei víz világnapjának témája „A víz érték! Becsüld meg!”

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Március 22-e a víz világnapja. 1993 óta emlékeztet ez a dátum az édesvíz fontosságára és a 2,2 milliárd emberre, akik nem férnek hozzá biztonságos vízhez a világon. Ez a nap az Egyesült Nemzetek Szervezete leírásában a víz világszintű krízise elleni tettekről szól.

Az idei világnap arról szól, hogy kinek mit jelent a víz, mi a valódi értéke, és hogyan tudjuk megvédeni ezt a létfontosságú forrást. A víz értéke többről szól, mint a pénz. Hatalmas és összetett értékkel bír a háztartás, kultúra, egészségügy, oktatás, gazdaság és a természeti környezet teljessége terén. Erre az üzenetre helyezi a hangsúlyt az idei víz világnapja, melyet világszerte különböző előadások, versenyek keretében hoznak az előtérbe. Hazánkban többek közt a Duna Múzeum várja az érdeklődők részvételét különböző víz világnapi pályázataival, melyeknek célja, hogy az emberek megosszák: mit jelent számukra a víz?

A világnap hivatalos magyar honlapján a különböző pályázatok mellett többféle tanáccsal is készültek a szervezők, melyek alapján tudatosabban bánhatunk a vízzel, megtekinthetők mindezek mellett korábbi évek pályázatai, és nem utolsósorban megismerhetők az ország vízügyi hatóságai, melyek a hazai vízgazdálkodásért felelősek.

Sorsfordító lehet az évtized

A figyelemfelhívás mellett a közelebbi múltban konkrét célok megvalósítása került az előtérbe.

2015-ben a világ 193 országa kötelezte el magát 17 „fenntartható fejlődési cél” mellett a „Világunk átalakítása” nevű globális program keretében. A célok többségének megvalósításához rendelt dátum 2030, köztük az is, amelyik pontosan a vízről szól.

Az ENSZ célkitűzése, hogy az évtized végére a világon minden ember hozzáférhessen vízhez és higiéniához. Több milliárd embernek ugyanis minden előrelépés ellenére továbbra sincs ez biztosítva.

Háromból egy ember egyáltalán nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez a Földön.

Ötből két embernek pedig nincs lehetősége alapvetően kezet mosni vízzel és szappannal, ennek pedig a mostani világjárvány idején különös jelentősége van. A Covid–19-járvány kimutatta a higiénia és a tiszta vízhez való megfelelő hozzáférés kritikus fontosságát. A kézhigiéné életet ment – hangsúlyozza az ENSZ.

A víz világnapján bocsátják ki a kampány üzenetével megegyező témában az ENSZ éves vízügyi jelentését is, mely a világ döntéshozói számára körvonalazza a víz védelméhez megfelelő politikai irányvonalakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában