Bőrápolás

2021.03.07. 18:30

Kevés embert kerül el életében

Az akné általában egy alacsony intenzitású, nem fertőző, gyulladásos bőrbetegség, mely jellemzően kamaszkorban jelentkezik.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

Az akné kialakulását a faggyúmirigyek túlműködése is befolyásolja, de a környező lágyrész szövetekben gyulladásos reakció zajlik. Ez részben genetikai adottságoktól függ, hogy kinek jön elő és milyen intenzitással – mondta dr. Szakos Erzsébet allergológus-klinikai immunológus, bőrgyógyász szakorvos. A gyulladás mértékétől függ, hogy milyen a kezelés. A legenyhébb formájában, amikor csak felületesebb bőrrétegeteket érint, a hámlasztásnak van elsődleges szerepe, hogy a kivezető nyílásokat szabaddá tegyük. Így könnyebben ki tudnak ürülni a faggyú komponensei – tette hozzá a szakorvos.

Gyógyszer is kellhet

Amikor a gyulladás fokozódik, akkor a hámlasztáson túl helyileg, fertőtlenítő komponensű, antibiotikumot is tartalmazó oldattal, géllel vagy krémmel kell kenni. Ha még tovább fokozódik a gyulladás, akkor szájon át alkalmazható antibiotikum és helyi hámlasztókezelés együttese szükséges. Ha olyan mértékű a gyulladás, hogy hegesedést okoz, vagy cisztákat, csomókat képez a bőr rétegein belül, akkor A-vitamin-savszármazék tartalmú gyógyszert kell szednie a páciensnek. Ez hosszadalmas, hónapokon keresztül vagy akár egy, másfél évig tartó kezelést is igényel. Előfordul, hogy az antibiotikumos terápia is eltart néhány hónapig, ha az állapot miatt ez szükséges. Vannak olyan súlyos esetek, amelyekben szövődmények jelentkezhetnek. Nem csak a bőr és függelékeinek gyulladásos folyamata, de ízületi problémák is jellemzik. Akkor a terápia is változik.

A kereskedelmi forgalomban kapható arclemosók, gélek a hámlasztásra jól alkalmazhatóak, azonban ezek összetevői változóak. Előfordulhat, hogy irritációt vált ki valamelyik komponens, vagy nagyon ritkán allergiás reakciót okozhat – mondta dr. Szakos Erzsébet. A szájon át alkalmazott gyógyszerek – antibiotikumok egy része, A-vitamin-savszármazékok – fényérzékenyítik a szervezetet. Emiatt intenzív fényvédelmet igényel a bőr a szedés ideje alatt. Tehát ha napra megy a páciens, akkor fényvédő krémmel kell bekenni a ruhával nem takart testrészeket, különösen az arcot. Az sem árt, ha ruházatában is törekszik a védelemre, illetve kalapot vagy sapkát visel és a tűző napot kerüli. Vagyis délelőtt 10 óra és délután 3 óra között lehetőleg nem tartózkodik a napon – fogalmazott a szakorvos.

Elsősorban a serdülő korosztályt érinti az akné problémája, de vannak felnőttkorban lévő nők és férfiak is, akiknek lehet ilyen gondjuk. Lehetséges, hogy serdülő korukban már lezajlott enyhébb formában a folyamat, de később jelentkezhetnek újra nodulociszták – hangsúlyozta a bőrgyógyász.

A smink nem tilos

Ez azonban jellemzően nem fertőző, sokkal inkább steril gyulladás okozta elváltozás. Felnőttkorban azonban lényegesen ritkábban fordul elő. Megfelelő kezelés hiányában viszont könnyen hegesedhet. Ha már kialakultak a hegek, akkor esztétikai-bőrgyógyászati beavatkozásokkal lehet mérsékelni ezeket. Az a fontos, hogy időben észlelni kell és elkezdeni a kezelést, mert akkor lehet megakadályozni a mély hegek létrejöttét.

A kamasz lányok egy része már sminket használ, van számukra megoldás, akkor is, ha bőrproblémákkal küzdenek. Vannak olyan gyógyszertárban kapható kozmetikumok, krémek, amelyek színezettek, így alapozóként kenhetjük az arcra, ugyanakkor tartalmaznak gyulladásgátló, hámlasztó, szárító, bőrápoló komponenseket. Ilyeneket lehet használni és szokták is javasolni indokolt esetben a szakorvosok – tudatta dr. Szakos Erzsébet. A termékek széles skálája elérhető többféle gyártótól, melyek kifejezetten csak patikában kaphatóak, tonikok, lemosóoldatok, szappanmentes készítmények. Mivel az akné jellemzően zsíros bőrrel társul, ezért általában szárítani kell, de lehet összetett a probléma, amely másfajta kezelést igényel. Ilyen lehet az ekcéma vagy egy pikkelysömör az arcon. Kombinálni, variálni is lehet a különböző gyógymódokat a páciens bőrének állapotától függően. Hámlasztani és hidratálni is lehet felváltva, ha erre van szükség.

Ajánlott a kontroll

Az ritka, hogy egy kezelés elegendő, hiszen ez egy folyamat, a terápia közben is változhat. Mindenképpen ajánlott a kontrollvizsgálat és az orvosi vélemény figyelemmel kísérése. Van arra is precedens, hogy kimarad az egyén életéből az akné, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz, ekkor, ha nem indokolt, nem szükséges orvoshoz fordulni.

(A borítóképen: Inkább kérjük szakember segítségét!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában