víz világnapja

2021.03.22. 15:00

Hiába a nagy folyók, ha sok az aszályos terület is

Földünk teljes vízkészletének mindössze fél százaléka áll rendelkezésünkre ivóvízként.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Szinte naponta találkozunk ma már olyan kifejezésekkel, mint a „klímaváltozás”, avagy „klímakatasztrófa”, „klímaszorongás”, „klíma-menekült” és értjük, hogy valami baj van. Vagy lesz, ha nem teszünk ellene valamit. De pontosan mivel is lehet a gond? A vízzel! Mégpedig az iható, „édes” vízzel. Ugyanis nagyon kevés van belőle.

Sok a víz, de kevés iható

Az iható víz tehát kincs. Fel sem fogjuk mennyire az, amíg folyik a csapból. Legalábbis, ahol van elég, mert egyre több helyen nincs. De nézzük konkrétan, mennyi vizünk van, hogyan kellene gazdálkodnunk vele, milyen veszélyek és lehetőségek várhatnak ránk a jövőben? A kérdés megválaszolásában az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembere, Kovács István műszaki titkár volt segítségünkre.

Miért van az, hogy a látszólag végtelen földi vízmennyiség mellett aggódnunk kell az ivóvizünkért? A Föld teljes vízkészlete megközelítőleg 1,4 milliárd köbkilométer, ez a Föld teljes tömegének 0,02 százaléka csupán. És ebből a becsült vízkészletből több mint 97 százalékot az óceánok és tengerek teszik ki. Amelyek vize közvetlenül nem iható és öntözésre sem használható. Az édesvíz mennyisége tehát mindössze 3 százaléka a Föld teljes vízkészletének – hívta fel a figyelmet a szakember.

De lehet tovább redukálni a közvetlenül hozzáférhető ivóvizet: ugyanis az édesvíz jelentős része, mintegy 80 százaléka, a sarki jégtakaróban található. Igaz, ezek a jégmezők a melegedő éghajlat miatt éppen olvadnak, nem kis aggodalmat keltve ezzel. Egyes szakértők szerint jelentősen, akár egy méterrel is megemelhetik az óceánok vízszintjét száz éven belül, ami azzal járna, hogy sok, ma még szárazföldi, lakott terület is tengervíz alá kerülne.

Körforgásban

A számok tehát jelenleg azt mutatják, hogy a számunkra elérhető édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 százaléka.

Közismertebb tény, hogy ez a víz is egy állandó körforgásban létezik: egy kis része felhők, köd, vízgőz alakjában az atmoszférában van jelen,

a nagyobb része a felszín alatt, mint talajvíz, rétegvíz, karsztvíz található, illetve felszíni vízként, tavak, folyók, patakok formájában. A szakirodalomból kiderül, hogy Magyarországon egy sajátos kettősség alakult ki. Míg egyrészről nagyon sok víz halad át az országon, a különböző folyóvizeinken, jellemzően a Dunán és a Tiszán és azok vízgyűjtőin, addig a száraz, aszályos területünk is sok. Míg a vízföldrajzi adottságaink jók, hiszen egy hatalmas medence „alján” fekszik az ország, és itt folyik össze a Kárpát-medence vizének döntő része, mégis a vízszegény területek közé tartozunk. És ez a vízgazdálkodásunk fejletlenségével, a még mindig nem eléggé kiépített víztározó-, vízmegtartó- és öntözőrendszereinkkel van összefüggésben. Ezek nélkül egyszerűen hasznosítás nélkül elfolyik a vizünk, egyre gyakrabban árvizet okozva, vagy másik csapásként, belvíz formájában pang a földeken. Pedig az egy főre jutó vízkészlet az egyik legnagyobb a kontinensen nálunk, ugyanakkor a csapadékból származó saját felszíni vízkészletünk a legkisebb.

Itt nem kell hiánytól tartani

Néhány jellemző számmal kifejezve: a határainkon túlról befolyó víz mennyisége évi átlagban 112 köbkilométer, ehhez hozzáadódik a hazai vízfolyások 6 köbkilométere, tehát összesen 118 köbkilométer folyóvízzel gazdálkodhatnánk. Csakhogy, a kifolyó vízmennyiség 117 köbkilométer! Mindössze egy köbkilométert hasznosítunk. A felszín alatti vízből is ennyit szivattyúzunk ki, és még 56 köbkilométer csapadékkal rendelkeznénk, de ennek döntő részét sem gyűjtjük össze. Van még hová fejlődnünk, vannak tartalékaink. Ami jó hír, mert azt jelenti, hogy víz van, csak meg kell „fogni” és jól gazdálkodni vele. Ösztönözni kell mind a gazdasági szereplőket, mind az embereket arra, hogy gyűjtsék az esővizet, a használt, úgynevezett szürke vizet pedig (például a fürdővizet) más célra is igyekezzenek felhasználni. Ez alkalmas a vécé öblítésére – sok kicsi sokra megy. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembere megnyugtatott, hogy Magyarországon a belátható jövőben nem kell ivóvízhiánytól tartanunk.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/nem-jut-biztonsagos-viz-22-milliard-embernek-5301499/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában