Nőnap

2021.03.08. 11:49

Hatalmas próbatétel a női szerepek között egyensúlyozni

A női nem szerepvállalása rendkívül sokrétű, meg kell közöttük találni az egyensúlyt.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A modern nő karriert épít, dolgozik, az anyagiak megteremtésében aktívan részt vesz, háztartást vezet, sportol, hobbija van, igyekszik társadalmilag helytállni, miközben beteljesíti klasszikus szerepét is: feleség és édesanya lesz. Mindezek időről időre hatalmas próbatételt jelentenek, amelyhez komoly felkészültségre és készségekre van szükség – kezdte a női szerepvállalással kapcsolatos gondolatait Juhász Zsófia család- és párkapcsolati terapeuta.

Összemosódó tulajdonságok

– A nők jogi egyenlőségének megvalósulását követően sokáig az egykeresős családminta maradt általános, ahol az apa a családfenntartó, az anya szerepe pedig a gyermekek gondozása és a háztartás vezetése volt. Ez napjainkban sem tűnt el teljesen, ám a családra, szerepekre vonatkozó társadalmi felfogás dinamikusan változik. A korábbi klasszikus hierarchia férfi és nő között módosult, a hagyományos szerepek határa fellazult, amely érezhető mind a családi életben, mind a munka világában. Megjelent és ütemesen terjed egy új típusú nemi szerepviselkedés, amelyben a nők és a férfiak tulajdonságai egy személyben összpontosulnak. Nők ezrei váltak céltudatosabbá, egzisztenciálisan és döntéseikben önállóvá, gyakran kerülnek ki közülük határozott vezetők. Akadnak közöttük sajnos olyanok, akik nem tudnak ezzel a kettősséggel megbirkózni, és veszítenek nőiességükből, ennél fogva olykor klasszikus szerepeik betöltése jelent számukra nagyobb gondot. Működő mintákat egyelőre nehezen találnak, a körül­mények és maguk a nők is erőteljes változási folyamaton mennek keresztül – emelte ki.

Az „énidő” fontos

Arra a kérdésre, hogy milyen módszerrel találhatjuk meg a szerepek között, a szere­pekben az egyensúlyt, Zsófia az alábbi választ adta: a legtöbb nő életében szinte elkerülhetetlenül kialakul család és hivatás közti szerepkonfliktus, amiben sokan őrlődnek.

– Ha egy-egy szerep, mint a munka, a gyermeknevelés vagy a tanulás, ideiglenesen kisajátít bennünket, a többiben később kell pótolni a kiesést. Ez éppoly fontos egy-egy nap során, mint az élet távlatából szemlélve. Fontos tisztában lenni vele, hogy vannak-e olyan szerepeink, amelyek nem passzolnak hozzánk, ezek hosszabb távon kiégést okozhatnak és megbetegítenek. Így aztán jelentős hangsúly esik az önismeretre és olyan képességekre, mint a rugalmasság és az ellazulás, felszabadulás készsége. Ezek gyakorlásához elengedhetetlen valamennyi „énidő” biztosítása önmagunk számára, megspórolása nem lehet opció, ha megfelelő mentális egészségre vágyunk – fogalmazott, majd rávilágított: – Az egyre bővülő szerepek közötti helytállás bámulatos erőfeszítést igényel, ami csak úgy lehetséges, ha teljesítünk mindenütt, de nem egyszerre és nem egyenlő mértékben: meg kell tanulni balanszí­rozni.

Együtt könnyebb!

– A sorjázó feladatok között választani és mérlegelni kell, majd fel kell állítani egy fontossági sorrendet, kiemelni, hogy melyik időszakban mi a leglényegesebb tennivaló. Senki sem képes mindent egyszerre megvalósítani. A nagyobb célokat kisebb és konkrét lépésekre kell lebontani. Megkönnyíti az eredményességet, ha sikerül észszerű rutinokat kialakítani, így nem mindent kell folyton újratervezni. A rutinok kialakításával rengeteg energia megspórolható. A balanszhoz elengedhetetlen egy jól működő segítőháló: egy csapat is mind a munkában, mind a családi életben. Senki sem várja el, hogy magányos harcosokká váljunk, ráadásul a sikert is mélyebben éljük át együtt azokkal, akikkel szeretettel számíthatunk egymásra – mondta végezetül a terapeuta.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/divattortenet-egy-nocis-blogon-5263993/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ilyen-egyetlen-lanynak-lenni-13-fiu-kozott-egy-automanias-bratyoval-5264518/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/nonapi-kviz-noalakok-szobraival-5262517/

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/kaffka-margit-akinek-a-nok-asztalanal-teritettek-5265160/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában