kiskutyák

2021.03.24. 13:00

Fekete kölykét ugyanúgy szereti

Ritka genetikai kombináció eredménye, hogy a fekete vakvezetőnek szinte az összes kölyke sárga.

Detzky Anna

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Vasárnap lettek kéthetesek a március 7-én született kis labradorkölykök a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyészprogramjában.

Pótolják a lemaradást

A jószágok most még szinte egy tenyérben is elférnek.

Az alom figyelmet érdemlő érdekessége, hogy bár Calgary, az anyakutya fekete, mégis csak egy kis szukának adta át a színét, a többi három kan és négy szuka mind sárga. Utánajártunk, hogy mi lehet ennek az oka.

– A kutyababák nagyon szépen gyarapodnak, és bár van olyan nap, amikor egyik-másik kevesebbet hízik, a következő napra bepótolják a lemaradást – mondja Marton Mónika kölyöknevelő.

Hamarosan kinyílik a szemük

Tőle tudjuk, hogy a kicsik bár remegősen, de már próbálkoznak a négy lábon történő mozgással.

Valószínűleg csak napok kérdése, hogy kinyíljon a szemük. Calgary előző alma után most is hasonló színösszetételre számítottak. Meglepetésre azonban szinte csak sárga született, és mindössze egy kis leányzó hozta az anyakutya fekete színét. A sárga babák nagyjából egységes színűek, egy lányka kivételével, aki ugyanolyan világos, majdnem fehér színű lesz, mint korábban Rizling és Rozé. Az egyetlen fekete szuka aktív kiskölyök, szereti a hasát, és szívesen bújik fekete mamájához alváskor.

Calgary bár fekete színű, de génjeiben a sárga színt is hordozza, és most egy sárga apával párosodott.

Van rá magyarázat

– A színt két gén két allélja határozza meg, egyiket anyai oldalról kapja a kölyök, a másikat apairól. A fekete domináns a sárgával és a barnával szemben. Tehát, ha bármelyik oldalról feketét kap, fekete lesz, de van benne sárga és barna allél is. Ha a fekete szuka sárgahordozó, mint Calgary, akkor a kölykök kaphatják bármelyiket. Viszont az apától csak sárgát, mert neki csak az van, mivel sárga. Ebben az alomban úgy alakult, hogy csak egy kölyök kapta az anyától a fekete allélt, a többi a sárgát – magyarázza Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

(A borítóképen: Idill – szépen fejlődnek a kis labradorok)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/napi-cukisag-labradorkolykok-szulettek-vakvezeto-lesz-beloluk-5278756/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában