Növénytermesztés

2021.03.06. 12:00

Érdemes karalábét ültetni

Tele van vitaminnal, és a jó hús- vagy zöldségleves elengedhetetlen hozzávalója.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tavaszi ültetési sorban a retek és a saláta után következik a primőrök közül a karalábé, amelynek érdemes megpróbálkozni az ültetésével. Egyáltalán nem bonyolult a nevelése. A karalábé kevesebb tápanyagot igényel, mint a családjából a káposztafélék, és közepes tápanyagigényűként használhatjuk a vetésforgóban. Érdemes szakaszosan, kisebb részletekben vetni, így ugyanis folyamatosan zsenge karalábét tudunk szüretelni a kertünkből és fogyasztani.

Ha sűrű, ritkítsuk!

Februártól, márciustól fokozatosan vethetjük a fólia alatt, de akár beltérben is nevelhetjük poharakban, cserepekben, balkonládákban. Palántaneveléshez jó minőségű, jó szerkezetű, fertőzésmentes közeget használjunk. A legjobb a tőzeg és a folyami homok fele-fele arányú keveréke. Ha túl sűrű lett a vetésünk, ajánlatos ritkítani: az óvatosan kiemelt növénykéket átültethetjük. Áprilistól palántázhatjuk a szabadba, de legyen készenlétben a takarófólia az esetleges májusi fagyok kivédésére. Ha a palántákat fagy éri, egy idő után elpusztulnak. A később vethető fajták már mehetnek egyenesen szabad földbe. Magaságyásban nagyon jól érzi magát. A növénytávolság 30 centi körül legyen.

Ha palántát vásárolunk, érdeklődjünk a fajtatulajdonság (kora, középkorai, kései) felől. Hosszú ideig tartó szárazság, vagy a nedves periódus növekedési zavarokat idéz elő. Ha nem kap elég vizet, ha kérges a talaj, felrepedezik, fajtától függően fásodhat a karalábénk, így érdemes erre figyelni. A szedés ideje a gumók fejlettségétől függ. A legfontosabb a termesztésekor, hogy elegendő nedvességhez jusson. A legkorábbi karalábé már a fólia alatt kifejlődik.

Ültethetjük a paradicsom közé, a paradicsom az illatával a káposztalepkét téveszti meg. Ha külön ágyásba tesszük, a társnövényekről se feledkezzünk meg, három-négy tő karalábé után egy-egy büdöskét vagy körömvirágot is tegyünk. A karalábé meghálálja az erjesztett, híg csalánlevet. Jó szomszédja a bab, a saláta és a zeller. Palántázásakor arra ügyeljünk, hogy ne ültessük mélyre.

(A borítóképen: A karalábé szedésének ideje a gumók fejlettségétől függ)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában