Egészség

2021.03.03. 15:00

Az állapotot felmérő vizsgálatok fontosak

Szűrésekkel még tünetmentes fázisban elcsíphetünk kialakulásnak induló betegségeket vagy fény derülhet azokra, amelyeknek tünetei már egy ideje megnehezítik mindennapjainkat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Magyar Hypertonia Társaság felmérése alapján a felnőtt lakosság 35 százaléka, azaz körülbelül 3–3,5 millióan szenvednek a magas vérnyomás tüneteitől, közülük 1 millióan nem részesülnek kezelésben, hiszen nincsenek tisztában a problémájuk okával. A krónikus betegségek mellett a szűrővizsgálatokkal fény deríthető a daganatos betegségekre is, amelyben a világon 9,6 millióan, nálunk 33 ezren halnak meg évente. A megbetegedések jeleit kereső szűrővizsgálatokon a behívottak 30–50 százaléka jelenik meg.

Kortól és nemtől függetlenül a legalapvetőbb évente elvégezendő szűrővizsgálat a vérkép és vizeletvizsgálat, a fogászati állapotfelmérés, a tüdőszűrés lenne. Fiatal nőknek évente ajánlatos a mammográfiai, nőgyógyászati vizsgálat, a méhnyakrák-, továbbá a bőrgyógyászati szűrés is. A hasi és kismedencei ultrahang által kimutathatók a kisebb vese- és epekövek, májelváltozások, felmérhető a hasnyálmirigy és a lép állapota.

A kismedencében a húgyhólyag, méh és petefészek esetleges elváltozásaira derülhet fény. A pajzsmirigy és nyaki lágyrészek vizsgálatával feltérképezhetőek a ciszták, nyirokcsomó-elváltozások, daganatok, göbök, bármilyen egyéb gyulladás. Negyvenéves kor alatt a férfiaknál is ajánlott még a mellkasröntgen, kiemelten fontos a here- és prosztatarák szűrésének elvégzése.

Idősebb korban

Negyvenéves életkor felett már sokkal több betegség ütheti fel fejét szervezetünkben. Ekkor már érdemes a fent említett szűréseket kiegészíteni tumorra utaló jeleket vizsgáló vérkép készíttetéssel, székletvizsgálattal, vastagbél és csökkentett sugárdózisú mellkas CT-vel. Beiktathatunk egy szemészeti szűrővizsgálatot is, ha úgy érezzük, romlott a látásunk a kor előrehaladtával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában