Állatvilág

2021.03.03. 19:30

A husky a legmókásabb kutya

Lehoczki Évi egyik nagy álma teljesült, amikor megkapta születésnapjára Daisyt, a kis huskyt.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Az egyik legszebb északi kutyafajta a szibériai husky. Miskolcon és környékén is egyre többen szeretnének ilyen kutyust. Viszont arra nincs mindenki felkészülve, hogy a husky különleges bánásmódot igényel, de cserébe az egyik legmókásabb fajta, főleg kölyökként.

Lehoczki Évi műsorvezető, ceremóniamester is tud erről mesélni.

Felemás szemű szépség

– Mindig nagy álmom volt, hogy legyen egy huskym. December 9-én, a negyvenedik születésnapomra a családom meglepett Daisyvel, aki most már öt hónapos – idézte fel Lehoczki Évi. – Mivel génhibás, ezért felemás barna és kék szemei vannak, és egy arnóti tenyésztőtől származik. A házban alakítottuk ki a helyét, de egyébként kijár a kertbe is, és van néhány izgalmas tulajdonsága. Például a szivacsát rendszeresen széttépi. A szobatisztaságot magától megtanulta, de a bundája ápolására oda kell figyelni, mivel kinti-benti kutyus, így jobban hullik a szőre. Mindig is tudtam, hogy a husky nagyon szökős típus, ezért már eleve megerősített kerítéssel vártuk. Egyszer megpróbálta megbontani, de bekentük azt csípős piros arannyal, úgyhogy letett róla. Később lehet, hogy nyomkövetős, GPS-es nyakörvet is teszünk majd Daisyre.

Imádja a természetet

A kölyökkel való foglalkozás teljes embert kíván, mert nagyon eleven.

– Daisynek hatalmas a mozgásigénye, ezért rendszeresen visszük sétálni, futunk vele és sokat játszunk, hogy szellemileg is lefárasszuk. A Szinva partján mindig nagyon kell fogni, hogy ne menjen bele, mert szereti a vizet. Imádja a természetet, a havat, a növényeket, játszik a kandallófával is, és a dió a kedvenc játékszere. Mindig kell, hogy tegyünk elé valamit, amit rághat. A kertben pedig ott ás, ahol akar, úgyhogy a gyönyörű örökzöld kertünknek búcsút intettünk. Viszont nem jó házőrző, bárkit beenged a portára és inkább énekel, mint ugat. Amit nagyon szeretünk benne, hogy rendkívül mókás kutya, amit más fajtáknál eddig nem tapasztaltunk. Ha felnő, akkor kipróbálnánk vele, hogyan tud húzni. Ma már sokan kötik a szánon kívül háromkerekű kerékpár, gördeszka vagy roller elé is a huskyjukat – magyarázta Évi.

Valóságos ínyenc

A husky öntörvényű típus, és kedveli a skandináv konyhát.

– Az első időkben kicsit nehéz volt őt összeszoktatni a két idősebb yorkie-mmal, mert folyton játszani akart velük. Viszont a koruknál fogva ők már inkább azt igénylik, hogy nyugalom legyen körülöttük. Mostanra elfogadták egymást, bár a lány yorkie-val mai napig megvan közöttük a hatalmi harc. Egyébként a husky általában megfér a többi kutyával, nem támad, és a gyerekeket nagyon szereti. Lazacos és bárányhúsos tápot adunk neki, de kedveli a gyümölcsöket, azon belül is leginkább az almát, a leves­zöldségeket főve és a sütőtököt. Emellett nagyon szabad típus, ezért a legfontosabb az, hogy megtanítsuk neki a ragaszkodást. Vasárnaponként édesapámhoz, Lehoczki Lászlóhoz, a Spider Mentőcsoport vezetőjéhez járunk kiképzésre. Kipróbáltuk már az agility pályát az akadályokkal, ami nagyon tetszett a kutyusnak. Hiába élünk kertes házban, mégis járunk vele kutyafuttatóra is, hogy szocializáljuk – sorolta a lelkes gazdi.

(A borítóképen: Lehoczki Évi régi álma teljesült, amikor megkapta a most már öt hónapos Daisyt)


Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segíti az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] e-mail-címre várunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában