környezetvédelem

2021.03.09. 15:30

A halak is megszenvedik a környezeti károkat

Az édesvízi halfajok közel egyharmadát kihalás fenyegeti a WWF szerint.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az édesvízi halak jelentőségéről és a rájuk leselkedő veszélyekről tett közzé jelentést a Természetvédelmi Világalap (WWF). A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete szerint ezek az állatok közösségek, gazdaságok és ökoszisztémák számára elengedhetetlen szereppel bírnak, de túl gyakran alulbecsülik őket.

Az emberi beavatkozás miatt

Legalább 200 millió ember számára elsődleges fehérjeforrásként szolgálnak az édesvízi halak, gyakran tengerpart nélküli és alacsony bevételű országokban. Napjainkban 60 millió ember teljes megélhetése rajtuk múlik. Az édesvízi halászat termelési és szabadidős célokból is hatalmas bevételeket jelent világszerte.

Maguk a folyók a halak és az emberek számára egyaránt nagy jelentőséggel bírnak. Kétmilliárdnál is több ember ivóvize és az élelmiszer-termelés egynegyede múlik a világ folyóin. Az édesvízi környezet védelme ezért a WWF szerint kritikus jelentőséggel bír.

Fontosak az ökoszisztémában

A halak ökoszisztémában betöltött szerepe is fontos: a folyókon nagy csapatokban felúszó lazacokon múlik, hogy Alaszka medvéi kellően felkészüljenek téli álmukra. A délkelet-ázsiai Mekong folyóban a halak vándorlása tartja életben a súlyosan veszélyeztetett kúposfejű delfint.

Az édesvízi halak védelme mindannyiunk érdeke hát – legyen szó emberről, állatról vagy növényről. Az emberi beavatkozásnak viszont szembetűnő hatása van a folyókban, tavakban, mocsarakban: az állomány fokozatosan csökken. Az édesvízi halfajok csaknem egyharmadát már a kihalás fenyegeti.

Csak 2020-ban 16 ilyen faj tűnt el a bolygóról, 1970 óta pedig a 30 kilogrammnál nagyobb halak száma 94, míg az édesvizek vándorló halainak száma 76 százalékkal csökkent.

Az édesvízi ökoszisztémákat érintő válságnak több oka is van: felelősek ezért a rosszul megtervezett gátrendszerek, a túlhalászat, az invazív fajok terjedése, valamint a világszerte folyókba kerülő évi 400 millió tonnányi szennyezés és a klímaváltozás is olyan fajok esetében, melyek érzékenyebbek a hőmérsékleti változásra. Az édesvizet leginkább hasznosító mezőgazdaság is csak nagyobb nyomást helyez a halak életterére a népesség állandó növekedésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában