farsangi szokások

2021.02.01. 08:00

Pacurkák a toros asztalnál

A régi farsangi szokások emléke fel-felbukkant az Észak-Magyarországban is.

20190920 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A Debreczeni ZAMAT Street & Classic Food Fesztivált nyitotta meg Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. képen: disznótoros

Forrás: MW

Fotó: Kiss Annamarie

Már csak az idősek emlékezhetnek azokra a népszokásokra, amelyeket dr. Gunda Béla debreceni egyetemi tanár, a Néprajzi Intézet igazgatója gyűjtött Zemplénben. Ezekről a nemzetközi hírű tudós maga mesélt a sárospataki Rákóczi Múzeum Baráti Körének 1981-ben. Az Észak-Magyarország nagy terjedelmet szentelt február 1-jén a témának, három farsangi szokást kiemelve az elhangzottakból.

Tüzes karikát hajigáltak

A hegyközi Kis-, Nagy- és Vágáshután még a két világháború között is szokásban volt a „morénázás”. A fiatalok szalmabábot készítettek, szépen felöltöztették és házról házra járva vele a farsangi mulatságukra enni-innivalót gyűjtöttek. Farsang végén a bábot vagy elégették, vagy a patak vizében elúsztatták. Ez a szokás valamilyen ősi áldozati szertartásnak, a gonosz szellemek kiengesztelésének a maradványa lehetett.

A Bodrogközben és a Tisza menti falvakban farsang idején pacurkáknak nevezték a fiatalokat, akik közül a lányok fiúruhába, a fiúk lányruhába öltöztek, s esténként sorra látogatták a házakat, ahol aznap disznóölés volt. Beköszöntek az emelkedett hangulatban levő gazdákhoz, és elkezdődött a tréfás hadakozás, mókázás, aminek a megvendégelés lett a vége: a pacurkákat leültették a házigazdák maguk közé a toros ­asztalhoz.

A hajdani sváb telepesek őrizték meg sokáig Károlyfalván a „sajgózást”. Farsang végén a legények vaskarikákat izzóvá tüzesítettek, és amilyen messzire bírták, elhajították. Figyelték ezt a lányok, főleg, akik valamelyik legénynél „érdekeltek” voltak, s igyekeztek az eldobott karikát megszerezni. Ha egy lány megtalálta egy legény tüzes karikáját, valami „varázslat” folytán előbb-utóbb házasság lett a farsangi sajgózás vége.

(A borítóképen: Farsangkor fontos szerepe volt a disznótoros asztalnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában