agancsgyűjtés

2021.02.23. 15:30

Óvatosan az agancsgyűjtéssel, baj lehet belőle!

Komoly jogi következménye lehet, ha valaki engedély nélkül szedi össze a szarvasok elhullatott ékességét.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hullajtják ezekben a hetekben a gímszarvasok az agancsukat.

Kérni kell

Ez, az Országos Magyar Vadászati Védegylet szerint sok embert vonz az erdőkbe. Fontos azonban tudnia az erdőjárónak, hogy a vadászatra jogosult írásbeli engedélye nélkül ez nem lehetséges. Lopásnak minősül, ha hazaviszik a földön heverő agancsot. Az is bajba kerülhet, aki az így beszerzett holmit megvásárolja. Ezzel orgazdává válik.

Ennek oka, hogy az elhullajtott agancsok fontos információkkal bírnak a vadászok számára az állományt, illetve az adott egyedet illetően.

Nem tehet meg vele bármit

Nem mellékesen pénzben kifejezett vadgazdálkodási és forgalmi értékük is magas, írta a napokban a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete.

A gyűjtési engedély sem hatalmaz fel bármire. A vadakat megzavarni, az állományt meghajtani nem szabad, ugyanis ez sérüléshez vezethet: A levetésre még nem érett agancsok letörhetnek, akár az állatok koponyájának sérülését is okozva. A jogszabály szerint, aki indokolatlanul maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okoz gerinces állatban, az állatkínzás miatt két, több állat esetén három évig terjedő börtönbüntetéssel nézhet szembe. Emellett a menekülő szarvascsapatok közutakat is keresztezhetnek, fokozott balesetveszélyt előidézve.

Borsod-Abaúj-Zemplénben százhúsznál is több szerv illetékes az engedélyek kiadásában.

Nem biztos, hogy megengedik

A vadászkamara területi szervezetének ügyvezető titkárát, Tóth Á. Dénes megyei fővadászt kérdeztük: ki szerezhet be ilyen engedélyt és honnan? Bárki kérhet ilyen írásbeli engedélyt, nem kell vadásznak lenni hozzá. Megyénkben illetékes lehet vadásztársaság, gazdasági társaság, vagy erdőgazdálkodó is, például az Északerdő Zrt. Ők saját belátásuk szerint megtagadhatják az engedély kiadását. Például, ha valaki csak azért gyűjtene agancsot, hogy aztán eladja, a vadászatra jogosult dönthet úgy, hogy nem adja ki számára az engedélyt – tudtuk meg a fővadásztól.

(A borítóképen: Az elhullajtott agancs a vadgazdálkodás számára fontos információkat tartalmazhat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában