autóápolás

2021.02.26. 15:30

Ne várjunk, míg megjelennek az autón az első rozsdafoltok

Érdemes időben foglalkozni a problémával, mielőtt komoly baj lenne belőle.

Horváth Imre

20200417 Budapest Túlélő cégek a koronavírus-járvány idején Hamza Csaba karosszérialakatos - autórestaurátor műhelyében a túlélés érdekében már nem csak lakatosmunkákat, hanem általános szervizeléseket is végeznek autókon. fotó: Keller Mátyás (KM) Ripost

Forrás: MW

Fotó: Keller Mátyás

Az autók egyik legnagyobb ellensége a rozsdásodás, amely a karosszérián elsősorban esztétikai problémát okoz, azonban az alvázon, alkatrészeken már a működést is befolyásolja, sőt balesetveszélyes is lehet. A leggyakoribb, hogy a tél elmúltával, a tavaszi nap első sugarainál kénytelen szembesülni a tulajdonos az autóján megjelenő festékhólyagosodással, rozsdafolttal, míg az alvázon egy szerelés vagy gumicsere folyamán szokott „előkerülni” a probléma.

Időben közbeléphetünk

Mitől is rozsdásodik az autó? Az utakon levő hó olvasztására használt só, ezenkívül egy kis víz és hő kombinációja olyan reakciót eredményez, melynek hatására rozsda alakul ki a fém alkatrészeken. A modern autók nagy része már korrózióálló fedőréteggel védett, bár az idő múlásával és a környezeti tényezők hatására az autó egyre fogékonyabb lesz a rozsdásodásra. A kár, amely ebből származik elrejthető, de a fém, amely meg lett támadva, már soha nem lesz a régi. Annyit tehetünk, hogy szemfülesek vagyunk, és ha már meglátjuk, hogy valahol harapni kezdte az autót a rozsda, időben közbelépünk, javasolja a Kovács Autóalkatrész szakértője. A téli hónapokban vigyázzunk arra, hogy ne maradjon a só sokáig az autón. Mossuk le, mielőtt még marni kezdené a fém felületeket. A rozsdavédő szerek használata ad egy pluszbiztonságot a korrózióval szemben, bár teljes védelemre ne számítsunk. A rendszeres mosás és karbantartás viszont sokat segít abban, hogy minél távolabb maradjunk a rozsdától.

A felületi rozsda megjelenése esetén még otthoni módszerekkel is beavatkozhatunk. Kisebb rozsdafoltok eltávolításához rozsdagátló tollat, csiszolópapírt vagy acélgyapotot is lehet használni. Nagyobb felületen próbálkozhatunk csiszológépekkel. A rozsdaoldó teheti lehetővé, hogy a gépkocsi rozsdás alkarészeit, karosszériaelemeit megtisztíthassuk. A rozsdaoldó általában foszforsavalapú készítmény, amely kationos felületaktív anyagokat tartalmaz, nem csak eltávolítja a rozsdát, de zsírtalanítja is a felületet.

Távolítsuk tehát el a rozsdát a felületről, tisztítsuk meg és zsírtalanítsuk. Ha megszáradt, kenjük be 2-3 réteg korróziógátló alapozóval, majd hagyjuk ezt is megszáradni egy napon keresztül. Végezetül a kezelt felületet autónk színének megfelelő festékkel és lakkal fedjük el. Az alváz rozsdásodását pedig alvázvédő réteg felvitelével óvhatjuk meg, javasolja a Kovács Autóalkatrész. Ha már komolyabb a baj, és a korrózió nagyobb felületeket érint, illetve szükség lehet az alváz, karosszéria javítására, esetleg elemek cseréjére, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, mielőtt balesetveszélyessé válna a helyzet!

(A borítóképen: Ha már komolyabb a baj, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában