könyvesbolt

2021.02.19. 18:30

Libresso nyílik Miskolcon

Könyvesbolt és kávézó lesz az idén 60 éves főutcai antikváriumból.

Hajdu Mariann

Fotó: Kozma István

Amint újra látogathatók lesznek a vendéglátóhelyek, libresso nyílik Miskolcon a főutcai Antikváriumban. Azért nem írjuk, hogy a könyvesbolt helyén, mert épp ez a lényege: a könyvek maradnak, továbbra is lehet olvasgatni, vásárolni, de mindemellett kávézóként is működik majd a hely.

– Évekkel ezelőtt merült fel az ötlet, hogy jó lenne kávézót nyitni egy könyvesboltban – mondja az üzlet egyik megálmodója és leendő üzemeltetője, Vanyó Judit. – Sokáig gondolkodtunk, hogyan lehetne megvalósítani, és szerencsénk volt, mert megszerezhettük az Antikváriumot.

Judit úgy gondolja, ha kávé mellett lehet nézegetni a könyveket, az további színt visz az üzletbe, és hátha megmenthető az antikvárium, mint üzletforma. Véleménye szerint az emberek kevesebbet olvasnak, és sok könyvesbolt nem éli túl a nehéz időket.

– Nem előzmény nélküli az ötlet – jegyezte meg Judit. A szüleitől, nagyszüleitől úgy tudja, létezett már egyfajta libresso úgy 50 évvel ezelőtt Miskolcon, a Selyemréten, és a környező országokban is gyakori a könyvesbolt-kávézó együttműködés.

Körülnéztünk az üzletben. Már áll a leendő bárpult, Judittól megtudtuk, előző nap érkeztek meg a tükrök, frissen helyezték fel őket. Mutatta, a polcokat kicsit átrendezték, hogy beférjenek majd az asztalok a székekkel, és a pult mellett is lesz néhány bárszék. A helyiség egyébként maradt amilyen volt, a falakat továbbra is a szinte emblematikus, apró mozaikok borítják.

– Nem akartunk hozzányúlni, megvan a maga hangulata – mondta Judit. A jó idővel a kinti teraszon is L alakban asztalok és székek lesznek. A hely – a Déryné–Széchenyi utcák találkozása ez –, a főutca, a színház közelsége, a szomszédos vendéglátóhelyek, amelyek a fiatalok törzshelyei, vonzhatják a közönséget egy kis kávézásra, olvasgatásra.

– Úgy tervezzük, hogy ha lesz rá igény, felolvasóesteket, élő koncerteket is szervezünk – beszélt terveiről is Vanyó Judit.

Ez volt az első

Az antikvárium egész pontosan 60 éve, azaz 1961-ben nyílt meg jelenlegi helyén a miskolci főutcán, mondta az Északnak a korábbi tulajdonos, Borkuti László. Valaha mellette is könyvesbolt működött, de ennek részletei levéltári kutatásokat igényelnének.

– A rendszerváltásig az Állami Könyvterjesztő Vállalat működtette, utána vettük meg, az Antikvárium volt az ország első magánkönyvesboltja – tudtuk meg Borkuti Lászlótól.

(A borítóképen: Vanyó Judit a leendő bárpult mögött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában