Kertművelés

2021.02.26. 13:00

Ha jön a jó idő, elindulhatnak a kertben a talajmunkák

A faggyal már nem lesz gond, a megfelelő szikkadását kell megvárni a talajnak.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elköszönőben van a télies időjárás ezekben a napokban. Ugyan éjjelente még fagy egy kicsit, de a talaj már kiengedett, és napközben egészen barátságos időjárással találkozhatunk, ami a kiskertekbe hívogatja a kertészkedőket. Tennivaló pedig már akad is, ha valaki belevágna az idei szezonba.

Akadályozta a sár

Noha február végén már az ültetést is lehet kezdeni akár, még nem kell megijedni, hiszen senki nem késett le semmiről. Már csak azért sem, mert a talajmunkák szinte bizonyos, hogy mindenki számára hátravannak még. Aki forgatja a talajt, és szántat, vagy ásózik, az ősszel ezt nem biztos, hogy megtudta tenni, hiszen folyamatosan esett az eső és ragadt a föld, ami lehetetlenné tette ezeknek a feladatoknak az elvégzését. A december végi fagyosabb időszakban volt lehetőség erre, aki elég szemfüles volt, és meglátta a lehetőséget.

Februárban, ha éppen nem fagyott, akkor szintén csapadékos volt az időjárás, ami ugyancsak nem segítette a talajmunkákat, így most jöhet el az idő, hogy elővegyük az ásót, kapát, gereblyét vagy éppen a rotációs kapát, és átforgassuk a talajt, majd kialakítsuk az ágyásokat az idei ültetéshez.

A lényege pedig a tavaszi talajmunkának, hogy azonnal elkezdhető, amint elmúlnak a fagyok és a talaj megfelelő állagú hozzá. Az elmúlt hétvégén még túlságosan nedves volt a talaj, így ragadt, de ha a következő napokban sem érkezik jelentős csapadék, viszont marad a plusz fok, a napsütés, akkor jó eséllyel a közelgő hétvégén már „rá lehet menni a földre”, vagyis el lehet kezdeni a talajmunkát a vetés előkészítéséhez.

A trágyával óvatosan

Aki ősszel szántotta vagy ásta a kertjét, annak tavasszal kevesebb dolga akad vele. Egy huzamosabb ideje folyamatosan művelt kert esetén szántásra ilyenkor biztosan nem, de jó eséllyel komoly ásózásra sincs szükség. Némi rotálás, kapálás, átforgatás és gereblyézés után jöhet az ágyások kijelölése és a vetés-előkészítés. A trágyát, műtrágyát is inkább ősszel szoktuk beleforgatni az ásásba, ha valaki most szeretne tápanyag-utánpótlást a földnek, akkor csak óvatosan, állati trágya beforgatása ilyenkor már kevéssé javasolt.

Ha valaki első alkalommal ültet konyhakertet, korábban nem művelt területre, akkor lehetőleg vízszintes, sík területet vagy enyhén lejtős, déli, délkeleti, illetve délnyugati területet válasszunk. A zöldségfélék többsége nap- és fényigényes növény, ezért az épületek és a terebélyes koronájú fák árnyékában nem fejlődnek jól. A területet – megművelés előtt – el kell egyengetni, hogy dimbes-dombos ne legyen, ahol az esővíz tócsákban gyűlik össze.

Négy szezon szerint

A termelésre így előkészített területen a termesztett növényeket fogyasztási idejük szerint az alábbi négy csoportba szervezhetjük. Tavaszi szezon: spenót, sóska, hónapos retek, zöldhagyma, fokhagyma, zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, fejes saláta. Mindegyikből a rövid tenyészidejű fajták közül válasszunk. Nyári szezon: paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, főzőtök, uborka, zöldbab, zeller, karalábé, cékla, mangold, vöröshagyma, metélő hagyma, brokkoli, ananászcseresznye, egynyári fűszernövények. Őszi szezon: főzőtök, karós bab, gumós kömény, brokkoli, kínai kel, őszi retek, póréhagyma, évelő fűszernövények. Téli szezon: bimbóskel, leveles (fodros) kel, póréhagyma, fekete gyökér. Helyet kaphatnak az évelő zöldségek: halványított és zöld spárga, rebarbara, articsóka, torma is.

(A borítóképen: Tennivaló már bőven akad)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában