egészség

2021.02.10. 19:30

Fogyókúra esetén fontos a testmozgás is

A kalóriamegvonást sokáig kevesen bírják, emiatt fullad kudarcba számos fogyókúra.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

A felnőttkori elhízással járó krónikus betegségek kialakulása időben elkezdett életmódváltással megelőzhető – mondta dr. Szobeczki Csanád háziorvos. Az viszont tény, hogy megszabadulni egy nagyobb túlsúlytól, bizonyos esetekben 20–30 kilótól nagyon kemény – több hónapig vagy akár több évig tartó – munka. A naponta bevihető kalória könnyen összejön, de egyszerűbbnek tűnik azt csökkenteni, mint a rendszeres mozgást bevezetni a mindennapokba. Azonban a tartós éhségérzet kellemetlenné teheti a közérzetet, ezért hajlamosak vagyunk feladni a fogyókúrát. Azért fontos, hogy erős legyen az elhatározás, és a diétát mozgással egészítsük ki – hangsúlyozta a háziorvos. Az is lényeges, hogy a zsírból fogyjunk, ne az izomból, ehhez pedig megfelelő mennyiségű fehérjebevitel szükséges. A súlyos betegségek kialakulása szempontjából a hasi zsír a legveszélyesebb, ami a has­izmon belül a belek között van. Főképpen azért, mert gyulladási folyamatokat idézhet elő – emelte ki dr. Szobeczki Csanád. Sok hasi zsír esetében megemelkedik a triglicerid, amely a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását.

A lustaság akadályoz

Jó módszer lehet, ha egy hétig összeírjuk, mit ettünk aznap. Ilyenkor kiderül az a napi öt-hatszáz kalória, amennyivel többet ettünk meg, mint kellett volna, ez a többlet vezet a túlsúlyhoz, de sokszor csak évek alatt összeadódva – mondta a háziorvos. Számolással tudatosan csökkenthetjük a kalóriabevitelt, ez jó kiindulási alap. Orvosként a különböző testsúlyvesztést előidéző műtéteknek nem híve. Ilyen lehet a gyomorgyűrű felhelyezése endoszkópos eljárással. Ez nem olcsó beavatkozás, és vannak esetek, amikor a páciens életminősége jelentősen romlik utána. A zsírleszívás szintén kockázatos, hiszen ahogyan a bőr alatt lévő zsírsejteket kiszívják, úgy a bőr és az izom között kötőszövetet is roncsolják. Senki nem tudja garantálni, hogy a bőr szép marad azon a területen, inkább az a jellemző, hogy elveszti rugalmasságát és ráncos lesz – fejtette ki dr. Szobecz­ki Csanád.

(A borítóképen: Rendszeresen ellenőrizzük súlyunkat!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában