balesetmegelőzés

2021.02.06. 12:30

Figyelemfelhívó lehet az otthoni baleset

Ahogy korosodunk, egyre bizonytalanabb tereppé válik saját otthonunk.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Ha idősebb szülővel, rokonnal lakunk együtt, de akkor is, ha ők külön élik mindennapjaikat, érdemes odafigyelni a házban kialakított praktikus és biztonságos megoldásokra, hogy csökkentsük a balesetek, azaz az esések lehetőségét, a csonttörések kockázatát, amelyek legtöbbször mozgásszervi vagy látásproblémák miatt történnek, de demencia, illetve egyéb mentális panasz is oka lehet egy enyhébb vagy komolyabb kimenetelű balesetnek.

Érdemes úgy bejárni a lakást, hogy közben az idős szerettünk helyébe képzeljük magunkat. Így ellenőrizhetjük a szőnyegek, padló, fürdőszobai kilépők biztonságos tapadását, lépcső esetén a korlátok stabilitását, illetve azt, hogy a fürdőkádba, a zuhany alól mennyire könnyen tud be- és kijutni az érintett.

Béla elmondása alapján megtudtuk, hogy édesanyjának voltak egyensúlyi problémái a kor előrehaladtával. Többször elesett és szerzett sérüléseket.

– Később már szellemileg sem volt friss, elfelejtett apróságokat, vagy épp komolyabb veszélynek tette ki magát. Egyik alkalommal nem zárta el a csapot, így a délutáni pihenő alatt nagyobb mennyiségű víz öntötte el a lakást. Ezután úgy kellett döntenünk, hogy időseket ellátó szociális intézményben helyezzük el a saját biztonságának érdekében – fogalmazott Béla.

A leggyakoribb az esésekből bekövetkező csonttörés, rándulás, felületes sebek – Breitenbach Géza

Csonttörés, rándulás

Dr. Breitenbach Géza, háziorvos megerősítette, hogy a koncentráció hiánya, a fizikai teljesítőképesség csökkenése növeli az otthoni balesetek számát az idősek körében.

– A leggyakoribb az esésekből bekövetkező csonttörés, rándulás, felületes sebek, vagy súlyosabb esetben a koponyasérülés. Nem ritka, hogy valaki leforrázza magát vagy nem megfelelő gyógyszert vesz be, esetleg többet a kelleténél. Ismétlődő balesetek esetén fel kell hívni a hozzátartozók figyelmét az állapotváltozásra, hiszen ezek megelőzésében nagy szerepet játszik, hogy mennyi figyelmet tudnak szentelni az idősebb szülőkre, rokonra – tette hozzá a háziorvos.

(A borítóképen: Előzzük meg a csúszást, esést!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában