Interjú: Bánné dr. Gál Boglárkával

2021.02.13. 19:00

Biztonsági háló és csodálatos érzés a házasság

A jó és a tartós házasságért meg kell dolgozni, vallja Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke.

20201012 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Interjú: Bánné Dr.Gál Boglárka.

Fotó: Kozma István

A megyei önkormányzatnak nincsenek kimondottan házasságkötésekre vonatkozó adatai, de a politikus úgy tapasztalja: egyre többen kötnek házasságot megyénkben. A családalapítás a magyar nemzet jövőjének a biztosítéka, hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka.

A házasság hetén adódik a kérdés: mi a jó házasság titka?

…, hogy létezik-e recept, mely a tartós, boldog, jó házasság kulcsa? Ha létezni erre olyan terv, amelyet követve megkapjuk a mesékből ismert „boldogan éltek, míg meg nem haltak” befejezést, akkor a válás fogalmát nem ismernénk. Abban viszont hiszek, hogy a jó és a tartós kapcsolatért keményen meg kell dolgozni. Az én olvasatomban a házasság két ember – az Úr színe előtt köttetett, és Isten által megszentelt – szövetsége, amely tiszteleten, kompromisszumokon, egymás támogatásán és közös értékrenden alapszik.

Statisztikák mutatják, hogy egyre többen kötnek házasságot. Megyénkben hogyan alakulnak a mutatók?

Ilyen típusú kutatásokat nem készít a megyei önkormányzat, így nem tudok releváns adatokkal szolgálni a megyét illetően. De Borsod-Abaúj-Zemplént járva, és látva az itt élő embereket, azt tapasztalom, hogy valóban egyre többen lépnek szövetségre, és kötnek házasságot. A kormány családpolitikája is ezt az utat támogatja, hiszen nemcsak Magyarország szempontjából fontos, hogy a fiatalok házasságot kössenek egymással, és családot alapítsanak, hanem a teljes magyar nemzet jövőjének biztosítéka ez a folyamat.

A szkeptikusok azt mondják: a válások száma is növekszik. Mit tapasztal?

Szerencsére a közvetlen környezetemben nem ezt tapasztalom. De természetesen előfordul, hiszen hazugság lenne azt állítanom, hogy nincsenek egy házasságban mélypontok. Éppen ezért annyira fontos, hogy tudatosuljon a felekben, ennek a szövetségnek a fenntartásán keményen dolgozni kell.

Tényleg számít egy párkapcsolatban a „papír”?

Ez a „papír” magasabb szintre emeli két ember szerelmi kapcsolatát. Azt a fajta szándékot fejezi ki, hogy a felek nem akarnak már másfelé „kacsingatni”, nem akarnak megfutamodni a nehézségek elől, hanem együtt akarnak azzal szembenézni, ami rájuk vár az életben. Az, hogy egy pár Isten előtt tesz tanúbizonyságot a szerelméről, és megfogadják, hogy jóban, rosszban, betegségben, egészségben kitartanak egymás mellett, olyan szintre emeli a kapcsolatukat, amit már nem „csak” egy szerelmi viszonynak, hanem házasságnak nevezünk.

Milyen tanácsot adna egy fiatal párnak? Házasodjanak össze?

Tanácsot nem szeretnék osztogatni, inkább csak javasolnám és teljes szívemből kívánnám a fiatal párnak, hogy tapasztalják meg, milyen érzés, mikor a szerelmük örökké tartó szövetségre lép, amit a házassági esküvel pecsételnek meg egymás és Isten előtt. Mert ez egy olyan háttér, ami egész hátralévő életünkben biztonsági hálóként áll mögöttünk a hétköznapjainkban – és ez csodálatos érzés.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában