senior torna

2021.01.02. 13:30

Online folytatják a klubok

Nem maradnak mozgás nélkül a Célpont idősei, online végzik tovább a gyakorlatozást.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A miskolci Célpont Közösségi Térben idősek számára is kiválóan alkalmas mozgásforma, a meridiántorna és kifejezetten az ő korosztályuk számára kialakított tornacsoport, a Senior torna 50+ indult el, írtuk korábban. A járványügyi előírásokra való tekintettel a személyes találkozás most nem lehetséges a csoportok számára. Viszont azért, hogy a már kialakult jó közösségek ne szóródjanak szét és tagjaik a bezártságban is fittek maradjanak, online folytatódtak a foglalkozások.

Beolajozza az ízületeket

„A mozgás minden életkorban és különösen a karantén­időszakban játszik fontos szerepet. Idősebb korban sem szabad elhanyagolni a sportot, hiszen preventív hatása mellett gyógyító szereppel is bír. A szeniortorna célja az ízületi mozgásterjedelem fejlesztése, egyensúlyérzék javítása és a prevenció. Ennek jegyében döntöttek úgy a művelődési ház munkatársai, hogy a virtuális térben is folytatják az alkalmakat. Azok, akik korábban jártak, a pandémia alatt online gyakorolhatnak tovább, amihez a Célpont Senior Torna Facebook-csoporthoz tudnak csatlakozni. A 45 perces órák hétfőnként reggel 9-től kezdődnek. Technikai segítség a közösségi tér 0646509959-es telefonszámán vagy ezen az e-mail-címen kérhető” – olvasható a Célpont Közösségi Tér Facebook-oldalán.

A meridiántorna hasonlóképpen folytatódott szerdánként reggel 9 órától.

– A kínai egészségfelfogáson, többek között az akupunktúrás meridiánok létén alapszik ez a mozgásforma – mondta Szabóné Lehotai Magdolna, a meridiántornaklub önkéntes vezetője. Ezek stimulálásával, a 3-1-2 gyakorlatok végzésével kell napi 20-30 percet rászánni, hogy az egészséges állapot fenntartható legyen. Nagyon egyszerű, bárki által elvégezhető, könnyen elsajátítható gyakorlatokból áll. Bármilyen életkorban végezhető, mivel nem igényel nagyfokú intenzív mozgást, így az ízületes, egészségügyi problémákkal küzdők is bátran részt vehetnek benne. Az online alkalmak pedig vezetést adnak mindazoknak, akik ezt igénylik és internet-hozzáféréssel rendelkeznek. Ebbe a Meridián torna csoport Face­book-oldalon lehetséges bekapcsolódni. A részvétel térítésmentes, a tornára kényelmes öltözet ajánlott.

Újak számára is van lehetőség a gyakorlatsort megtanulni és csatlakozni.

– Egy szem férfiember bátran most csatlakozott hozzánk, aminek nagyon örülünk. Mindenki számára sokat jelent a technikai megoldás, hogy videóchaten keresztül látjuk egymást, miközben tornázunk. Az elején és a végén kicsit beszélgetünk is egymással, ami közösségépítő erővel bír. Az idősek digitális kompetenciái rengeteget fejlődtek ebben az időszakban, amit szintén jó látni. Viszont akiknek nincs számítógépe, azok sajnos kimaradnak, többek között 93 éves tagunk is. Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk – zárta a klubvezető.

(A borítóképen: Amikor még együtt tornázhattak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában