Az állatorvos válaszol

2021.01.26. 19:30

Ne adjunk tejet a cicának!

A kutyának veszélyes lehet a csont, a macska pedig gyakran érzékeny a laktózra, azaz a tejre.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Állategészségügyi rovatunkat kereste meg egy gazdi a csont- és a tejadás lehetőségeiről kölyök- és idős­korban. Levelére állatorvos szakértőnk válaszolt.

„Kisgyerekeknek azt tanítjuk, hogy a kutya a csontot szereti, a cica pedig a tejet. Mennyi idős kortól adható, ha egyáltalán adható csont a kutyának, és az milyen lehet? Hány éves cicáknak adható natív tej, ha ez megengedett?” – érdeklődött Nagy Krisztina.

Mindig az állat kondíciója, hogy éppen hízik, vagy fogy-e, befolyásolja az etetését.

– A fiatalabb és a nagyobb testű állatoknak több és más minőségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra van szüksége, mint az idősebbeknek – jelentette ki dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Valamint az egyéb kiegészítőket, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, szintén máshogy kell adagolni. Egy kint tartott kutyának szintén energiában gazdagabb ételt kell adnunk télen. Az otthoni receptúrák alapján való főzést nem szoktam javasolni, bár ma már kaphatók komplett szakácskönyvek kutyáknak és macskáknak. Sokkal egyszerűbb azonban egy olyan jó minőségű tápot választani, amelyen van adagolási táblázat. Emellé italnak elegendő, hogyha csapvizet adunk. A táplálásról és arról, ha tápot szeretnénk váltani, érdemes az állatorvossal egyeztetni.

A csont és a tehéntej semmilyen életkorban nem ajánlott.

– A csont veszélyes és kevés a tápértéke, ezért nem szoktam javasolni. Ennek az az oka, hogy rengeteg problémával szembesülök, ami a csontetetésnek a következménye. Hetente találkozom kettétört fogú kutyával és a csont elakadásával, ami életveszélyes lehet, ha nem sikerül időben megoperálni. Az a gazdi, aki ragaszkodik a csontadáshoz, csak kifejlett fogazattal rendelkező felnőtt állatnak adjon nem szilánkosan törő csontot, tehát a baromfi kizárt, inkább velős csontot! Orvosilag nem javaslom a farhátat sem, de ha mást nem tudunk megfizetni, akkor mindenképpen szedjük ki a csőrét. A tej ugyanígy nem javasolt, mert a kutya- és a macskapopuláció jelentős része laktózérzékeny, és a tej hasmenést idézhet elő. Egyedül fehérjepótlás miatt lehet a tejadásnak értelme. Mégis jobb, ha nem kísérletezünk vele, mert bármely életkorban megjelenhet az intolerancia. Már maga a probléma azonosítása is rendkívül költséges és hosszadalmas – hangsúlyozta az állatorvos.

Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A laktózmentes tejet vagy a tápszert imádják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában