Mozgásforma

2021.01.03. 18:00

Jóga a szépkorúaknak

Jó közérzetet, fizikai és szellemi frissességet érhetünk el az Etka-­jóga gyakorlásával bármely életkorban.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

A testtartásjavító, szív- és érrendszeri megbetegedéseket megelőző, stresszoldó hatású módszert Kártyikné Benke Etka, ismertebb nevén, Etka anyó fejlesztette ki a klasszikus jóga alapján. A gyakorlást 1975-ben, 55 évesen kezdte, és 93 éves korában bekövetkezett haláláig fejlesztette és tanította a módszerét. „Nincsen tehetetlen öregség, betegség, ha megtanulunk alkalmazkodni azokhoz a természeti erőkhöz, melyek mindig a fejlődést segítik bennünk” – mondta. A mozgásformát a koronavírus-járvány alatt ingyenes órák keretében népszerűsíti a helyi érdekeltségű Etka Jóga Erőgyűjtő Módszer Egyesület azok számára is, akik eddig nem kapcsolódtak be a közösség életébe.

A gyermektől tanulnak

– Az Etka-jóga egy örök mozgás, ami az egészséges, meglévő természetes képességeket alkalmazza. Felébresztjük a bennünk lévő gyermeki énünket, aki nem felejtett el örömmel, játékosan, szívből mozogni, táncolni, énekelni, játszani – jelentette ki Káposztáné Borsi Erzsébet egyesületi elnök. – Etka anyó abból indult ki, hogy minden ember képes aktivizálni a veleszületett képességeit, a természetes légzését, mozgását, gondolkodását. A kisgyermeket tartotta a mesternek, aki még sok mindenre ösztönösen reagál, rugalmas, hajlékony, és nem bírálja felül a teste jelzéseit és a gondolatokat. A babaerő felszabadító módon domború mellkassal, laza nyaki gerinccel mozdul. Az állandó lüktetés, pulzálás, ami minden élőben benne rejlik jelenik meg az erőgyűjtő mozdulatokban. A klasszikus jógával ellentétben azonban nem törekszik extrém hajlékonyságra, nem terheli túl az ízületeket, és bármely tevékenység során alkalmazható.

Az Etka-jóga a testre és az elmére egyaránt jótékony hatást gyakorol.

– Javítja a testtartást, az ízületek állapotát, a vérkeringést, a belső szervek munkáját, csonterősítő, emellett stresszoldó hatású. A rendszeres gyakorlással megelőzhetők a mozgásszervi problémák és a depresszió, gondolataink is tisztábbak, világosabbak lesznek. Jobban megérezzük, hogy mi válik a javunkra például táplálkozás és emberi kapcsolataink terén. Többen visszajelzik, hogy mióta Etka-jógáznak, azóta könnyebben mozognak, karcsúsodtak, normalizálódott a vérnyomásuk, derűsebbé, türelmesebbé váltak, elmúlt a hátfájásuk, derékfájásuk, fejfájásuk – sorolta a jógaoktató.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több helyszínen is jelen van az egyesület.

– Miskolc mellett Kistokajban, Tiszaújvárosban, Mezőcsáton, Encsen, Forrón, Görbeházán, Hejőpapiban tartunk még órákat. A másfél órás foglalkozásokon nagyon jó, csoportonként 10–25 fős közösségek alakultak ki, ami különösen a magányosak számára jelent sokat. Gyakran játszunk, dalolunk, mondókázunk, úgyhogy az alkalmak vidám hangulatban telnek. Főleg középkorúak és idősebbek végzik ezt a mozgásformát. Olyanok számára is ideális, akik korábban kevésbé éltek sportos életet. Sok pedagógus gyakorlónk is van, akik tanórai keretek között szívesen alkalmazzák a frissítő vagy lazító gyakorlatokat. A jelenlegi járványhelyzetben online folytattuk az alkalmainkat. Az EJEM tréning Böbével nevű Facebook-csoportunkhoz bárki csatlakozhat, díjmentesen bekapcsolódhat az élő foglalkozásokba, vagy visszanézheti a korábbiakat – ajánlotta Káposztáné Borsi Erzsébet.

(A borítóképen: Jókedvű Etka-jógások Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában