Állatvilág

2021.01.06. 08:00

Életre szól az élő ajándék

A kölyökkutya hasonló a gyerekhez, nagyon játékos, gondoskodásra és nevelésre van szüksége.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Az egyik legnagyobb felelősséggel járó karácsonyi ajándék a kölyökkutya. Állatorvos szakértőnkkel beszélgettünk róla, hogy mik az első lépések, ha váratlanul érkezett hozzánk az új családtag.

Először a rendelőben

– Első lépésként fel kell készíteni otthonunkat az állatka érkezésére – javasolta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Fontos eldönteni, hogy kinti vagy benti kutya lesz-e új kedvencünk. Ezt követően gondoskodjunk neki megfelelő házról vagy fekhelyről. Ha kinti kutyus lesz, akkor is célszerű fedett, valamennyire meleg alvóhelyet biztosítani neki, így tél derekán. Lényeges a tenyésztőtől, előző gazdától érdeklődni az étkezési szokásairól. Lehetőleg ugyanazt a tápot szerezzük be, amit megszokott! Első körben elegendő az etetéshez szükséges eszközök megvásárlása, esetleg néhány játékkal is kedveskedhetünk neki.

Néhány nappal a kisállat érkezése után érdemes felkeresni az állatorvosunkat, illetve választani egyet, ha első kutyatulajdonosok vagyunk.

– Fontos magunkkal vinni a kutyus oltási könyvét. Amennyiben még nincsenek oltásai, akkor tájékozódni az előző gazditól, hogy volt-e már féreghajtás, bolhairtás. Az állatorvos megvizsgálja, megméri a kölyköt, illetve megkérdezi a gazdától, hogy telt az első pár nap. Hogyha új kedvencünk nem lázas, eszik, iszik, élénk, nincs hasmenése, akkor kaphat parazitaellenes kezelést és oltást. Az első állatorvosi látogatás a kiskutya számára új helyzet. Elég, ha biztatjuk és tudatosítjuk benne, hogy nincs mitől félnie. Ha szurit is kap, akkor aznap célszerű vele maradni, mert ez átmeneti bágyadtságot, esetleg lázat, ritka esetben allergiás reakciót válthat ki – hívta fel a figyelmet a kisállatgyógyász.

Csak következetesen

A kölyökkel való rendszeres foglalkozás már az elejétől lényeges.

– Ajánlott a kezdet kezdetén lefektetni az alapszabályokat. Megértetni a kutyussal, hol van a családban elfoglalt helye, melyik helyiségeket használhatja a házban, hova igen és hova nem ugorhat fel, hol eszik, hol alszik és mivel játszhat. Ha van másik kutyánk, aki rendszeresen oltott, már az elejétől fokozatosan el lehet kezdeni őket összeszoktatni. A szobatisztaság tanulása is a kölyökkor feladata. A séták megkezdésével szintén sok a tanulnivaló: pórázhoz szoktatás, alapengedelmességi feladatok és más kutyákkal való illedelmes viselkedés – magyarázta dr. Vass Andrea.


Kérdezze az állatorvost!

Az Észak Kisállat oldala új rovattal bővült, ahol tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink felmerülő kérdéseire, amelyeket az e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A kölykök rendszeres foglalkozást igényelnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában