táplálkozás

2021.01.10. 11:30

Egyre többen vágnak bele a Veganuár kihívásba

A szakember szerint a szervezet tehermentesítéséhez jó kiindulópont a kezdeményezés.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Gyakran fogadjuk meg az év utolsó napján, hogy a következőkben majd egészségesebben, tudatosabban táplálkozunk. Ez az önmagunknak tett ígéret, olykor nagyon hamar elillan. Azonban a Veganuár kezdeményezés, amely 2014-ben indult útjára, lehetőséget kínál arra, hogy megismerjük egy valóban tudatosabb formáját az étkezésnek, az élelmiszerek kiválasztásának, buzdít az állati eredetű élelmiszerek más alternatíváinak használatára, amelyekkel nem ártunk az állatoknak, a környezetnek, és pozitívan hathatunk saját szervezetünkre is. Csitári Nikolett dietetikust kérdeztük mi a véleménye a Veganuárról, illetve arról, ha valaki egy hirtelen ötlettől vezérelve kezd neki a kihívásnak. (Az interneten elérhető programba 14 ezren vágtak bele Magyarországról.)

– Üdvözlöm ezt a már-már hagyománynak számító év eleji kihívást. Egyrészt amiatt, mert az újévi fogadalmak között szerepel a táplálkozásunk „megreformálása”, egészségesebbé tétele, tehát foglalkozunk vele. Ehhez az embereknek szükségük van valami kapaszkodóra pszichésen, hogy ne csak elméleti sóvárgás legyen a változtatási szándék, hanem cselekedjünk is. Erre jók ezek a viszonylag rövid idejű kihívások, mint a Veganuár. Ennyi idő alatt nagy gondot nem is tudunk okozni magunknak, ha esetleg mégsem tudjuk jól kivitelezni – mondta a dietetikus.

Pótoljuk a hiányzó elemeket!

– Egy hónap nem elég ahhoz, hogy megszokjuk az új táplálkozási formát és szokássá alakuljon, de elindít bennünk valamit, elkezdünk ismerkedni új alapanyagokkal, új receptekkel, új ételelkészítési eljárásokkal. Azt mondjuk, egy új „diéta” esetében általában 4–6 hét kell ahhoz, hogy alaposan megismerjük, 6–8 hét kell a beépüléshez a mindennapjainkba, és újabb 4 hét múlva érezhetjük, hogy a változásra a testünk is reagál – tette hozzá.

– Érdemes az ünnepek után kicsit tehermentesíteni a szervezetet, kvázi jó hatással lehet a helyesen összeállított, kiegyensúlyozott növényi alapú táplálkozással kezdeni az évet. A vegán táplálkozási forma a vegetarianizmus egyik fajtája, a legszigorúbb, ahol az ember mindenféle állati eredetű táplálékot kizár. Nem fogyaszt húst, halat, tojást, tejterméket. Alapszabály, ha valamit kiiktatunk az étrendből, azt valami mással pótolni kell, hogy meglegyen a szervezet számára szükséges napi energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrátbevitel. Tehát nem elég csak az egészséges, vitamindús zöldségekre és gyümölcsökre fókuszálni ilyenkor. Ha csak ez lenne ilyenkor az étrend alapja, azzal rontjuk a közérzetünket, fáradékonyság, koncentrációzavar, ingerlékenység, rossz alvásminőség lenne a szervezet reakciója, hisz az alacsony energiatartalmú zöldségekkel nem fedezzük a szükségleteket. Fehérjepótlásra sem elegendő a növényi italok, növényi alapú sajtok fogyasztása, ezzel nem biztosítjuk a megfelelő kalcium- és aminosav-szükségleteket. Ezért napi szinten fogyasztani kell hüvelyeseket, olajos magvakat, tofut esetleg, gabonaféléket lehetőleg magas rosttartalmút, dióféléket, mandulát – sorolta a dietetikus.

– Sokan fogyókúrázni szeretnének a növényi alapú táplálékokkal, azonban jó tudni, hogy vannak olyan alapanyagok itt is, amelyeknek magas a zsír- és energiasűrűségük, tehát nem lehet ezeket sem mértéktelenül fogyasztani. Kutatási eredmények igazolják, hogy heti 1-2 nap húsmentesre tervezése előnyös lehet.

Ha valaki hosszú távon szeretne áttérni a növényi alapú étrendre, mindenképpen kérje ki szakember véleményét, és figyeljen a fehérje-, kalcium-, vas-, szelén -, cink-, D-vitamin- és ómega-3 zsírsavbevitelére – javasolta a szakember.

(A borítóképen: Nem rossz ötlet növényi étrenddel kezdeni az évet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában