betegség

2021.01.13. 14:30

Égető érzés a felfázás

Megfelelően kell kezelni a bakteriális eredetű betegséget.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Egészség. Sokan úgy gondolják, hogy a felfázás, a hideg időben a rétegezetlen, könnyed öltözködésnek köszönhető, azonban érdemes tudni, hogy valójában bakteriális eredetű. Bár a betegség mindkét nemet érintheti, a nők esetében gyakrabban fordul elő, mivel a női nemi szervek és húgyutak sokkal sérülékenyebb rendszert alkotnak. Továbbá a végbél nyílása is sokkal közelebb helyezkedik el a rövidebb húgycső kivezetéséhez, így az ott lévő baktériumok könnyebben jutnak át és fertőzik meg a húgyvezetéket, a húgyhólyagot és más szerveket.

Mivel a felfázás tünetei elég jellegzetesek, így könnyen meg lehet állapítani, hogy miről is van szó, ha sűrű vizelési ingertől, vizelés következtében szúró, égő érzéstől, alhasi vagy kismedencei esetleg deréktáji fájdalomtól szenvedünk.

Megelőzés

– Annak ellenére, hogy a hideg nem hozható összefüggésbe a betegséggel, fontos az évszaknak megfelelő öltözet – kezdte a témával kapcsolatos gondolatait dr. Török Lajos gyermekorvos. – Gyermekeknél emellett pedig a megfelelő toaletthasználat és az azzal járó higiéniai szabályok elsajátítása és betartása is mérvadó. E kettőssel meg lehet előzni a baktériumok, kórokozók szaporodását. Ha azonban valaki egyértelműen tudja azonosítani magán a tüneteket, azoknak erőssége dönt arról, hogy szükséges-e orvoshoz fordulni, vagy sem. Amennyiben nem, kiemelten fontos a sok folyadék fogyasztása, amely átmossa a szervezetet és gyakori vizelésre kényszerít. A tőzegáfonya-tea, valamint tőzegáfonya-tabletta fogyasztása is enyhítheti a fájdalmakat. Viszont a forró ülő fürdő egyáltalán nem ajánlott, hiszen a meleg környezetben a baktériumok gyorsabban szaporodnak. A felfázás fennállásának esetén a zuhanyzást érdemes választani. Illetve gondosabban kell figyelni a toalett használata utáni higiéniára. Ha súlyosbodnak a tünetek, mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy kizárjuk a vesemedence gyulladásának lehetőségét. Ilyen esetben a szülők gyermekeik vizeletmintáival szoktak érkezni, vizelettenyésztés útján azonnal kimutatható mivel is állunk szemben, ezután könnyebb megfelelő antibiotikumot felírni a kúra elkezdéséhez. Ha nem a megfelelő orvosságot adagoljuk, azzal növelhetjük a kórokozók baktériummal szembeni ellenállását, több időbe és fájdalomba telik, mire a ténylegesen ható kezelésbe kezdünk bele – emelte ki a gyermekorvos.

Visszatérő tünetek

Eszter, okkal nem emlékszik olyan esetre, amikor azért jelentkeztek volna nála a kellemetlen tünetek, mert hideg felületre ült, vagy kevesebb réteget öltött magára a hűvösebb időben. – Sokkal gyakoribb a folyamatos vizelésinger, a fájdalmas ürítés, ha nem fogyasztok kellő mennyiségű folyadékot, vagy épp túl sok cukrosat iszom. Ilyenkor számomra a leghatásosabb a tőzegáfonya-tabletta és az ugyanebből a növényből készült tea. Tablettából általában kétszer egy szemet veszek be, teából akár háromszor is iszom egy nagy bögrényit, hogy segítse a baktériumok gyors távozását. Ami a felfázás gyakoriságát illeti, terhességem alatt sokszor jelentkezett, ezen kívül nincs konkrét időszakhoz kötve, bármikor előjöhetnek a tünetegyüttesek. Általában pár nap alatt ezekkel a módszerekkel sikerült túljutnom a kellemetlenségeken – mesélte a fiatal anyuka.

Gyula a téli hidegben is sportol, de csak megerősíteni tudja, hogy az időjárás nem függvénye a betegség kialakulásának. Viszont azért kiemeli, hogy a megfelelő szellőzöttségű, réteges öltözködés mindenképp fontos, ha valaki a szabadban aktívan tevékenykedik.

– Hideg időben, 10 fok alatt három réteget érdemes felvenni, ebből egyik se legyen túl vastag, viszont jól szellőzzön. A három réteg – a közte lévő levegő miatt – megfelelő szigetelést ad majd, ebből kifolyólag nem fázik meg a sportoló – véleményezte.

Pszichés okok

Ha a megfelelő gyógyszerek szedése mellett is fennmaradnak a tünetek, vagy láz alakul ki, urológushoz kell fordulni, mivel a gyulladás a vesevezetéken a húgyhólyag felől a vesébe „szállva” vesemedence-gyulladást is okozhat. Ez gyakran injekciós antibiotikum alkalmazásával enyhíthető. A tévhittel ellentétben a felfázás nemi élet során a partnerek között nem átadható. Szezonalitását illetően megfigyelhető, hogy a pszichésen megterhelt időszakban is gyakran felüti a fejét a kór.

(A borítóképen: Súlyos fájdalmakkal jár a felfázás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában