Expedíció

2021.01.20. 15:30

Az életéért küzdött az óceánon

Rakonczay Gábort kimentették és életveszélyes kalandja után miskolciaknál húzta meg magát.

Kolodzey Tamás

Fotó: Olvasónktól

A Kanári-szigetek déli partjáról indult majdnem végzetes útjának a budapesti Rakonczay Gábor extrém sportoló, aki egy speciális szörfdeszkán állva akarta átevezni az Atlanti-óceánt. Startjakor sok magyar ment a kikötőbe és intett búcsút honfitársának.

Maga tervezte és építette

A hatszoros óceánátkelő hajós a saját maga által tervezett és épített, csaknem hatszor kétméteres, merev testű vízi járművén egyedül, kísérőhajó nélkül próbálta meg teljesíteni a különleges expedíciót, amelyet mintegy hatvan naposra tervezett.

Harminc óráig hánykolódott

Kommunikációs eszközként két műholdas telefon és három nyomkövető segítette, továbbá volt víztisztítója, egy hónapra elegendő élelme, és vészhelyzet esetére mentőtutaja is. Rakonczay Gábor az első hajósként szörfdeszkán állva evezte volna át az óceánt, de majdnem teljesen átfagyott, ezért kimentették és visszavitték Tenerifére.

– Esetében az utolsó pillanatban döntött a józan ész – mondta lapunknak a miskolci Halmi István, aki a barátját a feleségével és egyik fiával engedte útjára. – Gábornak ez lett volna a hetedik óceán­átkelése, ebből a negyedik egyedüli, az ülőhely nélküli lélekvesztőjén. A hatodik napon kért mentést, de addigra a mostoha időjárás miatt már az életéért küzdött: harminc óráig egy speciális tutajban hánykolódott, mindezt a kihűlés és eszméletvesztés határán tette. Mentést még soha nem kért sem az óceánon, sőt a Déli-sarkon és Grönlandon sem.

Pár nap pihenés

Rakonczay Gábort a helikopter a mentési körzet szélén vette fel és repítette Tenerifére, ahol a végletekig kimerült sportolót nyomban ellátták. A híres üdülőhelyen aztán a miskolci Halmi család és a parti őrség vette szárnyai alá. Most pár napot, amíg feltöltődik, az ott pihenő borsodi famíliánál marad. Alighanem pezsgőt is bontottak életben maradására...

(A borítóképen: Rakonczay Gábor (jobbról) az indulás előtt Halmiékkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában