Egészség

2021.01.13. 16:30

Árulkodó jelek, melyek vashiányra utalnak

A vashiány jellegzetes tünetekkel figyelmeztet bennünket arra, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Miről ismerheted fel, ha a testednek több vasra van szüksége?

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A test vasat használ a hemoglobin előállításához, ami a vértestekben az oxigént szállítja. Ha nincs elég egészséges vértest, elkezd az ember fáradni.

Koncentrálási zavarok

Az agy megfelelő működéséhez a neurotranszmittereknek megfelelően kell szállítaniuk az adatokat, ám ha vashiány áll fenn a szervezetben, akkor ez a folyamat lassabban működhet, emiatt nehezebben tud az ember figyelni. Persze, a koncentrációs képességeket egy sor másik tényező is befolyásolhatja, azonban a vashiányos állapot is okozhat figyelemzavarokat, ezért érdemes ezt is számításba venni.

Fásultságot érez mindennel kapcsolatban? Család, barátok, iskola, de még a kedvenc sorozata legújabb epizódja sem hozza lázba, sőt, ami korábban felvillanyozta, most egyenesen lehervasztja? Ha nincs más oka az érzéseinek, könnyen meglehet, hogy némi vasutánpótlásra lesz szüksége.

Az edzőteremben vagy akár séta közben is jelentkezhet, de miért? Ha nincs elég vas a szervezetben, a testben oxigénhiány lép fel.

Olyan sápadt, mint egy vámpírfilm vérszívója? Nem jó jel… Ezt az állapotot a vérszegénység és a vörösvértestek hiánya okozhatja.

Gondot okoz ugyanannyi ismétlést elvégezni, mint amennyit múlt héten még simán tudott egy gyakorlás alkalmával, úgy, hogy az edzéseket sem lógta el közben? Az alacsony vasszint okozhatja az állóképesség csökkenését. Az edzés után pedig valószínűleg az átlagosnál tovább lesz izomláza. Ha nincs elég vas a szervezetében, az izmai nem képesek elég gyorsan regenerálódni, ami nemcsak izomlázhoz vezet, de a sérülések is könnyebben megtörténhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában