elismerés

2021.01.12. 09:00

A zene erejével tesznek csodákat

A Magyar Művészeti Akadémiától kapott díjat Solymosi Árpád és Virág Csaba zenetanár.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Művészetpedagógiai Elismerő Oklevelet kapott a közelmúltban a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola két zenetanára, Solymosi Árpád, az iskola igazgatóhelyettese és Virág Csaba, az iskolai munkacsoport vezetője. A rangos elismerést a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata adományozta.

A művészeti iskola munkájáról már többször írtunk, hiszen megyénkben 12 helyszínen vannak jelen. Az itt dolgozó zenetanárok a Szimfónia Program elvei alapján a nehéz körülmények között élő gyerekeknek adnak kitörési lehetőséget a zene segítségével. A közös élmény a szocializációt segíti, a pedagógusok pedig a gyerekek és családjuk életkörülményein is megpróbálnak javítani.

Film is készült

Solymosi Árpád az Észak-Magyarországnak elmondta, a díjat évente 4 pedagógusnak ítélik oda. Virág Csaba kollégájával éppen tanítottak, amikor kaptak egy telefont, hogy nekik ítélték az elismerést.

– Hirtelen megállt körülöttünk minden. Nagyon örültünk, hiszen soha nem kaptunk még semmilyen pedagógiai kitüntetést. Ez pedig egy magas szintről jövő szakmai díj. Természetesen nagyon sokan gratuláltak, de egyetlen szívfájdalmunk, hogy a járvány miatt nem tudták megszervezni a hivatalos átadóünnepséget. Ha minden jól megy, akkor tavasszal pótolják, és a díjat személyesen vehetjük át. Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Művészeti Akadémián valakihez eljutott a munkánk híre – fogalmazott Solymosi Árpád.

Hozzátette: valószínűleg sokat köszönhetnek a munkájukról szóló dokumentumfilmnek, a Rézangyaloknak, amit a vasgyári Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában folyó zenepedagógiai munkáról forgattak. Vannak olyanok, akik még csak most látták, így olyan támogató partnereket is szereztek a közelmúltban, akik a film hatására döntötték el, hogy támogatják őket. Jó szándékból az idén sem volt hiány, az egyik fővárosi egyesület játék- és ruhagyűjtésbe kezdett, egy szintén fővárosi iskola pedig 40 karácsonyi csomagot küldött, melyek élelmiszereket és játékokat tartalmaztak, szintén a film hatására.

– Nagyon sokat köszönhetünk az alkotóknak, Surányi Andrásnak és Sívó Júliának, mert a 2017-ben bemutatott dokumentumfilmük hatását még ma is érezzük – jegyezte meg a zenetanár.

1800 gyermek

Elmondta, hogy a szeptemberi adatok szerint a művészeti iskola keretein belül országszerte 23 helyszínen közel 1800 gyermeket oktatnak hangszeres zenére, megyénkben 12 helyszínen 1000 gyermek tagja az iskolának. Vannak tanítványaik Ónodon, Alsózsolcán, Felsőzsolcán, Szikszón, Aszalón, Tornanádaskán, Sajókazán, Edelényben, Miskolcon a Gyermekvárosban, a Vasgyárban, az Avason és a Mentor középiskolában.

Mivel a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola 2020-ban volt ötéves, szerették volna ezt egy nagy gálakoncerttel megünnepelni, de a vírus ezt is megakadályozta. Pedig a tervük az volt, hogy Miskolc egyik patinás koncerttermében tartják a hangversenyt, és a megye több településéről hozták volna el a gyerekeket.

Nehéz hónapok

– Mivel ránk is az általános iskolai szabályok vonatkoznak, jelenleg is személyesen tanítunk. Kollégáimmal azt vettük észre, hogy a járvány alatt a lelkek is sérülnek. Mi hatalmas hangsúlyt fektetünk a közösségi élményre, hiszen a gyerekeket és a pedagógusokat inspirálja, ha készülnek valamilyen előadásra. Egyik pedagógiai módszerünk, hogy a diákok hamar jussanak siker­élményhez, hogy a befektetett munkának minél hamarabb meglegyen a gyümölcse. Egy koncert, egy tábor vagy utazás egy másik városba mind motivációt jelent. Nehéz most a gyerekeknek azt mondani, hogy gyertek próbára, hiszen nincsenek események. Bár mondjuk nekik, hogy ha alábbhagy a járvány, akkor rögtön felkészültem tudunk menni fellépni. Csak nem biztos, hogy a gyermekeink fél évre előre tudnak gondolkodni, hiszen rögtön szeretnék az élményt, ami teljesen érthető. Ebből a szempontból nagyon jókor jött a díj, mert bár nem vágytunk soha ilyesmire, de kaptunk egy olyan elismerést, ami új erőt adott nekünk, és ami azt üzeni, hogy csinálni kell tovább, mert a célkitűzéseink nagyon fontosak – fogalmazott Solymosi Árpád.

Munkájuk eredményéről szólva pedig jelezte, a vasgyári iskolában már 8.-osok azok a gyerekek, akikkel alsó tagozatban kezdtek el foglalkozni. Szinte teljesen megszűnt a verekedés a fiúk között, a diákok nyugodtabbak.

– Persze arra nincs tudományos bizonyíték, hogy ez a zenetanulás és a mi munkánk hatása, de az biztos, hogy a magatartásuk sokat változott. Az is nagy eredmény, hogy a 8.-osok között nincs terhes lány, holott korábban ez előfordult. Sokat dolgozunk azon is, hogy a lányok ne essenek ki az iskolából a korai gyermekvállalás miatt. Négyszemközti, hatszemközti beszélgetések alkalmával ez a téma számtalanszor előkerül, és úgy tűnik, van foganatja – mondta a pedagógus.

(A borítóképen: Solymosi Árpád és Virág Csaba rangos elismerést kaptak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában