nyugdíjkorhatár

2021.01.16. 20:00

A Nők 40 egy igazi hungarikum

A nőknek továbbra sem kell megvárniuk a nyugdíjkorhatár elérését.

Méhes László

Az idén is folytatódik a Nők 40, az a nyugdíjszakértő meglátása szerint abszolút hungarikumprogram, amely lehetőséget ad arra, hogy a nők a korhatár elérése előtt nyugdíjba vonulhassanak.

Van rá igény és támogatás

A kedvezményes nyugdíj lehetőségét 2011-ben vezette be a kormányzat, amellyel az indoklás szerint azt az erőfeszítést kívánták honorálni, amelyet a nők életük során a családban és a munkahelyükön párhuzamosan nyújtottak. Bevezetése óta évente átlagosan 27 ezren éltek a lehetőséggel, máig közel 298 ezren vették igénybe.

A feltételek pedig továbbra is változatlanok, a központi költségvetésben erre a célra idén is jelentős összeget, 302 milliárd forintot különítettek el. 2021 januárja emellett több pozitív, a nyugdíjak értékét növelő változást is hozott.

Elsőként a nyugdíjak 3 százalékos emelését, majd februártól megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, aminek értelmében mintegy 2,6 millió időskorú kapja meg abban a hónapban a januári nyugdíj 25 százalékát jelentő pluszellátást. De nem szűnt meg a nyugdíjprémium intézménye sem, noha ennek feltétele, hogy az ország gazdasági teljesítménye idén legalább 3,5 százalékkal nőjön. Miután a vírusjárvány következményeként alacsony bázisévről indulunk idén, erre minden esély megvan. A Nők 40-nek köszönhetően jellemzően 3-4 évvel korábban vehető igénybe a nyugdíjellátás, mint azt a korhatár lehetővé teszi.

Szorzók között

A főszabály, hogy a 40 éven belül legalább 32 év munkában töltött idő legyen. További kedvezményt kapnak ebből a fogyatékos gyermeket vagy az ötnél több gyermeket nevelő édesanyák. A kevesebb szolgálati idő azonban kevesebb, jellemzően 6-8 százalékkal alacsonyabb nyugdíjat is jelenthet – tudtuk meg Farkas András nyugdíjszakértőtől, a NyugdíjGuru News alapítójától. A 40 évhez tartozó nyugdíjszorzó ugyanis 80 százalék, a fölött pedig minden további év plusz két százalékot jelent. Így ha valaki kivárja a nyugdíjba vonulási korhatárt és például 45 éve lesz a nyugdíjszámításhoz, az 90 százalékról kezdi a saját jogú nyugdíjas életét.

Átlagkereset alapján

A nyugdíjszámítás természetesen nem ennyire egyszerű, sőt a magyarországi az egyik legbonyolultabb a világon – értékeli a szakértő. A rendszer szerint ugyanis nemcsak attól függ az ellátás mértéke, hogy hány év szolgálati időt szerez valaki, hanem, attól is, hogy az 1988. január 1-jétől számított életpályáján mekkora volt a nettó átlagkeresete. Azoknak a nőknek, akik a nyugdíj előtti pár évben rosszul fizető állásban vannak, ezért különösen érdemes lehet kihasználni a Nők 40 kínálta lehetőséget, hiszen a gyenge fizetéssel nem rontják tovább a nyugdíjszámításban figyelembe vett átlagkeresetüket.

Két jövedelem

A nyugdíjba vonulás optimális időzítésére nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen a döntésben a személyes életkörülmények és az adott személy konkrét adatai egyaránt közrejátszanak. További fontos összefüggés, hogy a nyugdíjakat a nettó nemzetgazdasági átlagkeresethez kötött úgynevezett valorizációs szorzó is befolyásolja. Azaz: a nyugdíj megállapításakor a korábbi években megszerzett kereseteket a megelőző év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez kell igazítani. Ha ez a valorizációs szorzó nő, az fölfelé húzza a nyugdíj értékét is. Egy azonos életpályára 2016-ban megállapított nyugdíj most akár 40 százalékkal kevesebb, mint ha azt 2020-ban állapították volna meg.

Vannak korlátozások

Farkas András szerint a Nők 40 esetében egyértelmű, hogy a jól keresőknek azért lehet érdemes igénybe venni, mert bármilyen jogviszonyban dolgozik valaki nyugdíj mellett, a versenyszférában járulékmentesen tudja fölvenni a keresetét.

Más szabályok vonatkoznak azonban a közszférában dolgozókra: ahhoz, hogy valaki a 40 évre vonatkozó kedvezményt igénybe tudja venni, meg kell szüntetnie a közalkalmazotti jogviszonyát. Nyugdíj mellett ezen a területen csak akkor lehet dolgozni, ha például megbízási szerződést köt velük a munkáltató – hívta fel a legális lehetőségre a figyelmet. Mint mondta: az egészségügyben ezt a problémát megkerülve a jövedelemkiegészítés rendszerét vezették be, ami a nyugdíj összegével fillérre megegyező nettó összegű jövedelemkiegészítést ad.

(A borítóképen: Több idő jut a családra és az unokákra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában