Család

2021.01.17. 14:00

A hidegtől önmagában senki sem lesz beteg

A gyermekeknek jót tesz a friss levegő, hogyha megfelelően felöltöztetjük őket.

Detzky Anna, Kiss Daniel és Nagy-Hankó Krisztina

20210106 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Sramkó Patrik megmutatta, hogy a csúnya, hideg, inkább őszies idő ellenére vidáman is lehet rollerezni az esőben.

Fotó: Kozma István

A hideg időben sok szülőben felmerülhet az aggodalom, hogy baj érheti a csemetéjét a mínuszokban. Bár önmagában a hűvöstől még senki nem lett beteg, de a legyengült immunrendszer hajlamosít a légúti fertőzésekre.

– A friss levegő jótékony hatású a gyermekeknek is, annak ellenére, hogy hideg van. Persze csak akkor, hogyha rendesen felöltöztetjük őket – mondta dr. Kupás T. Julianna gyermekorvos. – A megfázás, meghűlés elnevezését sokan félreértik. Sosem pusztán azért leszünk betegek, mert hideg van. Hanem hiányos öltözködés esetén hamarabb legyengül az immunrendszerünk, és jobban tudnak támadni a vírusok. Ennek következtében alakulnak ki légúti vírusfertőzések. Viszont a túlzott felöltözés és leizzadás talán még veszélyesebb lehet.

Otthon is kezelhető

A gyerekeknek sokszor erősebb az immunrendszerük, mint a felnőtteknek.

– Vitaminokat kicsiknél is, vagy már kialakult betegség esetén bizonyos gyógyszereket szoktunk javasolni immunerősítésre. Emellett különösen most, a vírusos időszakban ajánljuk a gyakori szellőztetést. Bár a szmog természetesen nem egészséges. Nagyobb légszennyezettség esetén nem javasolt hosszú időt tölteni kint. Az orrfolyást, prüszkölést és puha köhögést még otthon is lehet kezelni. Egyéves kor fölött adhatunk mézes teát, egyébként pedig C-vitamint és végezhetünk orrtisztítást, orrfúvást. Nem szükséges a nagy gyógyszerezés. Ha hőemelkedést észlelünk és három-négy nap alatt sem javul a lázcsillapítás hatására, akkor érdemes felkeresni a háziorvost. Azonban az alapszabály, hogy erős köhögés esetén kerülni kell a gyermekközösséget – tudatta a gyermekorvos.

A szakember tanácsait követően egy kisgyermekes apukával is beszélgettünk. Kovács Endre szerint bár figyelembe kell venni a csemeték testi-lelki szükségleteit, ez nem jelentheti azt, hogy a naptól, széltől óvni kell őket.

– Mi már néhány hónapos korától vittük kirándulni a gyereket – mesélte Endre. Eleinte a párja és ő a hátukon cipelték a gyereküket, mielőtt megtanult volna járni, de aztán fokozatosan egyre többet jött a saját lábán is, eleinte inkább csak kézen fogva. – A babahordozásnál érdemes ügyelnünk arra, hogy jó minőségű hordozót használjunk, amelyet szakértők is ajánlanak. Mióta tud járni a lányunk, azóta pedig a kellő öltözetre, nedves idő esetén pótzoknira, erős napfény esetén a leégésre figyelünk, amikor belevágunk egy családi túrába – magyarázta.

Nem kell a gyerekeket túlságosan kímélni és félteni: hozzá tudnak szokni a nehéz terephez, az időnkénti eleséshez, horzsoláshoz vagy tüskékhez is. Ezek természetes dolgok. Ha sok a szikla vagy bedőlt fa, akkor mászókázásként lehet felfogni a dolgot: ha mi nem stresszelünk, ő is nyugodt marad. A mi lányunk két-három évesen már több kilométert bírt sétálni például az Alacsony-Tátrában – büszkélkedett Endre. A túrázás kapcsán persze fontosnak tartotta megjegyezni, hogy mi se akkor vágjunk bele, amikor a baba megérkezik. Magunknak is kellően tapasztaltnak kell lennünk ahhoz, hogy felelősségteljesen vigyázhassunk a kicsikre, amikor magunkkal visszük őket.

Korán tanult biciklizni

Biciklizni is korán megtanították a gyerkőcöt Endréék.

– Itt is a hozzászoktatás módszere vált be. Eleinte hordoztuk őt gyaloglás és biciklizés közben, amivel kialakult az egyensúlyérzéke. Most, hogy önállóan teker, leginkább arra kell ügyelnünk, hogy óvatos legyen a forgalomban – mesélte az apuka.

Endre szerint a gyerekek egyrészt sokszor felnagyítják a problémákat, és apróságok miatt képesek sírni vagy hisztizni, ami erősen igénybe veszi a szülők türelmét. Másrészt viszont arra is hajlamosak, hogy megfeledkezzenek olyan problémákról, amelyeket kezelni kellene (pl. hogy átázott a ruhájuk télen), ezért gondos figyelmet igényelnek. A kicsik nem szeretik a monotonitást, például hosszan gyalogolni egyfolytában, de ettől még ki lehet velük mozdulni a természetbe és el lehet érni, hogy otthon érezzék magukat erdőn-mezőn.

Nagy hidegben is kiviszik a gyereket, ha nincs köd vagy eső, vagy jeges szél – mondta Szabó László. Az édesapa hozzátette: ha mínuszba fordul a hőmérséklet – amit egyébként nem igazán figyel –, még akkor is kiviszik a levegőre óvodás kisfiukat legalább egy félórára. A gyermeknek kell a mozgás, ha jól fel van öltözve, nem lehet semmi baj. Ugyan panelban laknak, de szerencséjük van, hogy a házuk előtt van egy játszótér és egy focipálya, ahová még télen is gyakran lemennek. Ha idejük engedi, még az oviból hazaérve, akár sötétben is, mint ahogy tették azt a napokban. Ugyanis az idei első havat azonnal ki szerette volna próbálni a gyermek, így elővették a szánkót – fejtette ki az apuka. A természetben is szívesen töltik az időt egész évben, még télen is.

Ha nincs köd, jeges szél

A szervezetnek szüksége van a szabad levegőre. Amikor kicsi baba volt a kisfiuk, akkor gyakran sétáltak vele a hidegben vagy altatták az erkélyen, ami inkább hasznára vált, mint ártott volna – vélekedett az édesapa.

(A borítóképen: Sramkó Patrik számára a rollerezés jelenti a mozgást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában