Állatmentés

2020.12.08. 16:00

Telt házas a cicaárvaház

Késő estig kóbor, sérült macskák mentésén munkálkodik mindennap három állatvédő.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Tíz éve dolgoznak a lelkes állatbarátok társadalmi munkában Miskolcon, hogy minél több árva és beteg cica életét mentsék meg a Zazi a házban Alapítvány keretein belül. Mostanra 36 védencükkel kezdik kinőni a helyüket. Remélik, hogy a jövőben állatmenhellyé válhatnak.

– 2010 egyik hideg és sötét téli estéjén egy zárt belvárosi parkolóudvar mellett egy kis termetű, sérült lábú, bicegő cirmos cica tisztes távolságból útitársammá vált – mesélte Török Zsolt, az alapítvány elnöke. – Másnap, harmadnap ismét találkoztunk. Kapott egy melegített cicakonzervet. Amikor megfelelően eltávolodtam, odament, és nekilátott. Az elkövetkező hónapokban a feleségemmel együtt éltük meg ugyanezt. Beteg lábú cicóka mindennap ott várt a parkoló kerítése mellett, elénk szaladt, és egy darabon utánunk jött. Egyszer hiába hívtam, de tudtam, hogy baj van. Aztán bejutottam az udvarba, és megtaláltam. Egy ember mérgezte meg a szomszédos házból. Így kezdődött állatmentő történetünk.

Saját szobájuk van

Az alapítvány telephelye Miskolcon található, ahol a mentett állatokat családtagként kezelik.

– Öt szobát rendeztünk be az árva cicáknak kaparófákkal, búvóhelyekkel, sok textíliával és nagy alomtálcákkal. Egy ügyfelem felajánlása révén tudtuk mindezt megoldani egy nagy házban. Otthon három cica él velünk, az ügyvédi irodámban pedig tíz cicával találkozhatnak az ügyfeleim. Ők már valószínűleg nálunk is maradnak. A feleségem mellett az asszisztensem is besegít a macskák ellátásába. Így hozta a sors, hogy alapvetően cicákkal foglalkozunk, de ha más elesett állattal találkozunk, neki is próbálunk segíteni. A lábadozó madaraknak is kialakítottunk egy félig nyitott épületrészt. Például Lehoczky Krisztiánnal, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjével szintén jó kapcsolatot ápolunk – tudatta az állatvédő.

Az összetett feladatokból álló gondoskodás több ember állandó jelenlétét tenné szükségessé.

– Egyébként négy-öt helyre járunk a városban, ahonnan általában hazahozzuk a kóbor cicákat. Az elmúlt három hétben kettő beteget fogadtunk be. Egyikük fél szemére vak, a másiknak pedig leszakadt az arca és az álla. Ősszel a halál széléről sikerült visszahoznunk egy kiscicát. Ügyfeleim között vannak nagyon korrekt állatorvosok is. Szeretnénk önkénteseket is bevonni alapítványunk, és ezáltal cicáink életébe. Az utóbbi öt évben nem volt olyan nap, amikor fél tíz előtt hazaértünk volna az esti kijárási tilalom előtt. A koronavírus óta különösen élesen látjuk, hogyha esetleg bármelyikünk kiesik, akkor felborul az egyensúly. Egy leendő önkéntes rövid betanulás után leginkább az ellátási és tisztán tartási feladatokba tudna bekapcsolódni – sorolta beszélgetőtársunk.

Az örökbe fogadható állatokat a Cicavédelem – Zazi a házban Alapítvány Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

– A leendő gazdikkal örökbefogadási szerződést kötünk, ami a későbbi kapcsolattartást is tartalmazza.

A tényleges örökbefogadást minden esetben beszélgetések sora előzi meg, hogy megismerjük a leendő gazdit és a cica tartásának, illetve új otthonának körülményeit. Jó esetben személyes megtekintésre is eljönnek hozzánk. Viszont arra is volt példa, hogy az ország másik felébe vittük el a gazdisodó cicát, vagy addig látogattuk védencünket, amíg meg nem szokta az új helyét. Mindez a privát pénzünkből megy, nekem a teljes fizetésem a cicákra fordítódik, ezért bármilyen támogatásnak örülünk – mondta Török Zsolt.

(A borítóképen: Török Zsolt az egyik kis védencével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában