Az állatorvos válaszol

2020.12.01. 19:30

Séta után nagyon fontos a mancsmosás

Házi kedvenceink már annyira elszakadtak a vadontól, hogy hozzánk hasonlóan nekik is szükségük lehet védelemre a téli hideg ellen.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Állatorvos szakértőnkkel beszélgettünk róla, hogy mit érdemes beszerezni, és milyen óvintézkedéseket szükséges tennünk, hogy kutyusaink ne fázzanak meg.

– A kinti kutyáknak 3-4 fokban már biztosan jólesik a téliesítés, de legkésőbb akkor, amikor észrevesszük, hogy fáznak – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Ha fűtés beszerelésére nincs lehetőségünk, a szalma használata a leg­előnyösebb. A törölközőket, plédeket a kutyusok általában nem szeretik, mert hamar átnedvesednek, és kellemetlen rajtuk feküdni. A szalmába be tudnak kuckózni, és melegen tartja őket. Emellett kerülni kell a nagyon hideg víz itatását. Ha az állat nem eszik, napok óta köhög, lázas, bágyadt, akkor mindenképpen szükséges vele állatorvoshoz fordulni. A megfázás mellett felső légúti fertőzése is lehet.

Kis testű, rövid szőrű benti ebeknek javasolt hideg időben, esőben ruhát vásárolni vagy varrni.

– Testmérettől, szőrzet hosszúságtól függően kaphatóak különböző vastagságú kutyaruhák. Némelyik szinte olyan vastag és mutatós, mint egy télikabát. Lényeges, hogy csak kint viselje az állat, mert ha bent is mindig ruhában van, akkor kint ugyanúgy fázni fog, mintha nem is lenne rajta pluszréteg. Nagyon jó vízhatlan ruhák is léteznek, akár kapucnival ellátva. Nedves, havas időben séta után alaposan meg kell mosni a kutya tappancsait. Kiemelten fontos ez, ha a járdákat, utakat lesózták, mert a sós hólé könnyen felmarja a tappancsok bőrét. Minőségi mancsápoló krémeket is használhatunk. Fürdetni azonban kizárólag benti kutyát szabad télen. Még jóval a séta előtt érjen véget a procedúra úgy, hogy teljesen megszárítjuk őket. Csak jó minőségű, kutyának való sampont érdemes használni, amivel leggyakrabban 4-6 hetente fürdethetünk, mert különben kiszárad a bőrük – hívta fel a figyelmet az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában