Mikulás

2020.12.05. 18:30

Milyen napra ébredt Santa?

Santa Claus Visiting Post Office at the Arctic Circle in Rovaniemi Lapland Finland.

Forrás: Visit Rovaniemi, Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

Fotó: All About Lapland

December 5-én, szombaton reggel 0 fok körüli a hőmérséklet Miskolcon, délutánra pedig plusz 8 fok körülire melegszik az idő. A napsütéses órák száma 4-6 óra körül mozog. Miklós napján, december 6-án, vasárnap pedig plusz 4–11 fok között alakul majd a hőmérséklet itthon. De mi a helyzet több mint kétezer-ötszáz kilométerre északra, Santa Claus hivatalos lakóhelyén, Rovaniemiben? December 5-én, szombaton az északi sarkkörön túl reggel 7 órakor mínusz 4 fokot mutatnak a hőmérők, és a hó is szállingózik. Délutánra a hőesés esőre fordul, és a hőmérséklet is 0 fok körülire melegszik. Vasárnapra, Mikulás napjára egy kicsit melegszik az északi hideg: reggel 7 óra körül plusz 1 fok körüli hőmérséklet várható kis esővel, délutánra pedig akár már plusz 1 fok is lehet.

Decemberben egyébként Rovaniemiben mínusz 5 és mínusz 12 fok között alakul a hőmérséklet. A leghidegebb téli hónap rendszerint a január, amikor az elmúlt évek tapasztalatai szerint az átlaghőmérséklet mínusz 10 fok alatt jellemző. Érdekes még, hogy Rovaniemiben most december elején alig több mint 3 órán át van csak nappali világosság, jellemzőbb a szürkületi sötétség. December 5-én, szombaton például délelőtt 10 óra 29 perckor kel fel a nap, és délután 1 óra 45 perckor már le is nyugszik. A nappali világosság 3 óra 15 percig fog tartani, a szürkület pedig 6 óra 33 percen keresztül. December 6-án, vasárnap délelőtt 10 óra 33 perckor kel a nap, a napnyugta pedig délután 1 óra 42 perc körül várható. Nappali világossággal 3 óra 9 percen keresztül számolhat az északi sark­körön túl élő Santa Claus, vagy ahogy a finnek nevezik: Joulupukki. Szürkületi fényben úszik majd Lappföld 6 óra 34 percen át. Finnországban nincs kijárási korlátozás. Az ajándékokkal repkedhetnek a rénszarvasok.

Kapcsolódó cikkek:

 

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/iden-nem-johetett-miskolcra-de-videoban-uzent-a-gyerekeknek-es-olvasoinknak-santa-a-birodalmabol-5017519/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ahol-hobol-nem-art-meg-a-sok-5018089/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában