Karácsony

2020.12.26. 19:30

Kreatív vagy meghökkentő

Csak a képzelet szab határt annak, hogy miből készüljön a karácsonyfa.

Horváth Imre

20201129 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Az ország legmagasabb karácsonyfájává alakult át az Avasi kilátó.

Fotó: Vajda János

Míg húsz, harminc éve inkább cikinek számított a műfenyő, addig ma már azon sem rökönyödik meg senki, ha rózsaszín vagy fehér karácsonyfát lát egy nappaliban. Az elmúlt években pedig kifejezett trendje lett a különböző kreatív megoldásoknak, amelyekkel a fenyőfákat helyettesítik.

Gallyak, árnyak

Az internetet az elmúlt napokban elárasztották a sajátságos megoldások, amelyekkel a karácsony központi dísze, a fa készülhet.

Ezek között szemezve találkoztunk olyanokkal is, amelyek alapanyagként megmaradtak a fenyőnél, csak nem élő fát, hanem fenyőgallyakat használtak, alapnak pedig például egy bográcsállványt, amelyre úgy rakták fel az ágakat, hogy első ránézésre valódi fának tűnik.

Nagy újdonság a láthatatlan karácsonyfa, amikor a díszeket úgy lógatják le damilokkal, hogy kiadják egy karácsonyfa alakját.

Kedvelt a kétdimenziós megoldás is, amely kifejezetten helytakarékos. Ebben az esetben a falra kerül a karácsonyfa sziluettje, akár fenyőágakból, akár egyéb faanyagból, amelyet az igazán kreatívak úgy oldanak meg, hogy polcként is funkcionáljon.

A nem fenyő, de fa alapanyag egyébként is kedvelt, készül olyan karácsonyfa, amelyet fakorongokból készítenek el, de nagyon sokan próbálják ki a farudakból készült fát is, amely lehet nagy méretű, de el lehet készíteni kisebb, asztali dísznek is.

Ez a megoldás már csak azért is éli nagy reneszánszát, mert valódi DIY, vagyis csináld magad módszer. Először is szükségünk van egy fakorongra – de egy deszkadarab is megteszi –, amelynek a közepébe lyukat fúrunk és beleállítunk egy fapálcát. Ez lesz a váz. Ezt követően nagyjából egyforma vastagságú – vagy szándékosan eltérő – farúdra lesz szükségünk, amelyeknek a közepét át kell fúrni. Majd a pálcára egyenként ráhúzni, úgy, hogy az alsó legyen a leghosszabb és a felső a legrövidebb. Már csak egy csúcsdísz kell rá és kész a kreatív karácsonyfa.

(A borítóképen: Miskolcon az Avasi kilátót alakították át fényfüzérekkel az ország legmagasabb karácsonyfájává)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában