hungarikum

2020.12.18. 16:00

Az unió is védi a cseresznyét

Sokéves munka végeredményeként földrajzi eredetvédelmet kapott a szomolyai hungarikum.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

November 17-én uniós oltalmat kapott a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye. Ezzel összesen 64 olyan magyarországi agrártermék van, amely oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik az Európai Unióban. A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye termőterülete a Bükkalja dombságai és az Alföld találkozásánál helyezkedik el. Az itt kialakult cseresznyetermesztési kultúra a rövidszárú fekete és mézédes fekete ősi tájfajták termesztésének hagyományára és a szomolyai fekete fajta szelekciójára épült. A magas napsütéses órák számának és a déli fekvésű termőterületnek köszönhetően a cseresznyének magas a cukortartalma.

Jurecska Györgyné polgármester szerint az elnyert védettség gazdasági előnyt jelent a fajta számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét. Védelmet jelent a termelők és a vásárlók számára is, hiszen a vevők tényleg azt kapják, amiért fizetnek. Csökkenhet a visszaélések száma. A polgármester saját tapasztalatai szerint is előfordul, hogy a piacokon szomolyai cseresznyeként árulják azt, ami nem az. Árkülönbség is van az igazi szomolyai és más fajták között,

az eredeti szomolyai kilónként 800–1000 forintba kerül, néhány száz forinttal drágább, mint más cseresznye.

Az elmúlt években egyébként a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye több elismerést kapott és hungarikummá is vált, az önkormányzat pedig igyekezett divatba hozni a fajtát, újra többen telepítettek cseresznyéseket a domboldalakra, kertekbe, valamint turisztikai, gasztronómiai rendezvényeket is építettek a gyümölcs köré.

– Az uniós eredetvédelem megszerzését elődöm, Guczi István kezdte el, Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hívta föl a figyelmét a lehetőségre, szerinte ugyanis ennek a gyümölcsnek helye van a védelemre jogosultak között. A Debreceni Egyetem munkatársai vizsgálták a cseresznyét és a környék geológiai adottságait, s megállapították, hogy ez egy különleges gyümölcs, amely csak itt képes megteremni, máshol nem hoz ilyen minőségű termést – fejtette ki Jurecska Györgyné.

Hozzátette, az oltványok is megállják a helyüket, de azok gyümölcsei és a tájfajta termése között van különbség. Az eredeti szomolyait sarjról szaporították, a termése sötét színű, flavintartalma magas. Biogyümölcsként is termeszthető, mivel korai fajta, nem károsítja a cseresznyelégy, így permetezni sem szükséges.

A gyümölcsből készült feldolgozott termékekhez sincs szükség hozzáadott cukorra.

Remélik, jövőre lesz

Jurecska Györgyné polgármester elmondta, az idei cseresznyetermés mennyisége és minősége is jó volt. Először hirdettek „Szedd magad felesben az önkormányzattal!” akciót, az érdeklődés óriási volt. A mezőgazdasági közmunka­programban rendet tartottak az ültetvényeken, pótolták az elpusztult fákat, igyekeznek megőrizni a termőterületet. Az idei cseresznyefesztivál elmaradt, jövőre szeretnék megrendezni, több kisebb rendezvénnyel együtt, amely alkalmat ad a helyi termelőknek is termékeik értékesítésére, a cseresznye népszerűsítésére.


Ilyen a szomolyai védett cseresznye

A „szomolyai rövidszárú fekete cseresznye” oltalom alatt álló eredetmegjelölés a Szomolya és környékén megtalálható cseresznye rövidszárú fekete és mézédes fekete tájfajtáinak, valamint a szomolyai fekete államilag elismert fajtájának a friss fogyasztású gyümölcsére terjed ki. A gyümölcs tömege szemenként körülbelül 4,5 gramm, szív alakú termésének átmérője 18–23 milliméter. Szára rövid, 2–3 centiméteres és szárazon válik el a gyümölcstől. Héjszíne sötét lilás bordó, teljes érésben feketés-piros, gyakorlatilag fekete. Héja középvastag, szívós, ezért jól szállítható. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bő leve erősen festő. Sötétvörös leve a feldolgozás során sem fakul. Íze mézédes, cukortartalma 20 Brix-fok, magasabb, mint más fajtáké, savtartalma viszont alacsonyabb. A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye június második dekádjában érik, előállítása Szomolya, Ostoros, Novaj, Noszvaj, Bogács, Tard és Tibolddaróc közigazgatási határán belül történik.

(A borítóképen: Több rendezvényt is szerveznek a cseresznye népszerűsítésére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában