síelés

2020.12.20. 17:30

Az indítógombra várnak

A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter közleménye szerint a hazai sípályák már felkészülten várják a szezont; megérdeklődtük, mi a helyzet a megyében.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM-Archívum

Tóth Csaba Gábor, a Magas-hegyi Turisztikai és Sportközpont igazgatója válaszul adta, hogy a Sátoraljaújhelyen található Zemplén Kalandparkban a teljes hóágyúrendszer próbáját elvégezték, így már csak az ágyúzáshoz szükséges, tartósan -5 Celsius-fok alatti hőmérsékletre várnak, hogy beindíthassák a „hógyárat”.

– Reményeink szerint ezt az év utolsó napjaiban elkezdhetjük, így terveink szerint jövő év elején megnyithatjuk mindkét sípályánkat és valamennyi síliftünk is üzemelni fog – mondta az igazgató. – Ami a szabályokat illeti, a Zemplén Kalandpark teljes területén, így a mosdókban is kötelező a szájat és orrot takaró eszköz – símaszk, egyéb maszk – használata. A pénztáraknál be kell tartani a legalább 1,5 méteres védőtávolságot. A mosdókban fertőtlenítő hatású szappant is elhelyeztünk, valamint folyamatosan fertőtlenítjük ezeket a helyiségeket. Az éttermeink január 11-éig biztosan zárva tartanak, de az egészségvédelmi szabályok betartása mellett lehetőség lesz ételeinket elvitelre is kérni és a szabad levegőn elfogyasztani. Sí- és snow­boardfelszerelés kölcsönzésére sajnos csak korlátozottan lesz lehetőség, mivel a síkölcsönző-helyiségben sem tartózkodhat egyelőre vendég. Az árak az egészségvédelmi intézkedések, valamint a megnövekedett munkaerőigény miatt megemelkedtek, ugyanakkor számos újdonsággal – így új síbérletekkel, szezonbérlet lehetőségével, valamint az esti sízés rendszeres bevezetésével – is készülünk a téli szezonra – emelte ki Tóth Csaba Gábor.

Nagy Norbert, a Bánkúti Síklub szóvivője kérdésünkre – miszerint mikor vehetik birtokba a pályáikat a síelés szerelmesei – elmondta: – Jelen körülmények között a magyar kormány döntését várjuk a sípálya esetleges üzemeltetése kapcsán. Ha fog esni legalább 20–30 centiméter hó, és a kormány iránymutatásai közzé lesznek téve, akkor tudunk nyitni, illetve tájékoztatni az üzemeltetés szabályairól a vendégeket – nyilatkozta. A síoktatást a bankut.hu oldalon található információk szerint december 19-én kezdik el, továbbra is a szájmaszk használata, a távolság megtartása, a fertőtlenítés biztosítása mellett.

Szabadság és adrenalin

Tekla családjával minden év márciusában meglátogatja az osztrák sípályákat.

– Ez már egy jól bevett szokása a családnak. Nehéz megfogalmazni, hogy miért köteleződtünk el a sportág iránt. Amellett, hogy egy nagy dózisú adrenalinnal, szabad­ságérzettel tölt el, rendkívüli a táj szépsége, az érzés, ahogy hallom a havat ropogni a sílécek alatt. A hüttékben is mindig remek a hangulat. Csakúgy mint más sportág esetében, a síelők, snowboardozók között is van egy láthatatlan kapocs, ami összeköt bennünket. Ha rendeződik a járványhelyzet, szerintem nem törjük meg a korábbi hagyományokat – mesélte Tekla.

(A borítóképen: Még várni kell a síszezonra [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában