madáretetés

2020.12.02. 13:30

Az etető felelősséggel jár

Az énekesmadarak élete is függhet tőle, hogyha vállaljuk az etetésüket télen.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A tél az énekesmadarak számára nagy kihívást jelent, főleg, ha elkezdjük őket etetni, a madáretetés felelősséggel jár. Bizonyos szabályokat be kell tartanunk, hogy ne ártsunk vele védenceinknek.

Egész télen etessünk!

– Az első és legfontosabb, hogy egész télen tudjuk-e folytatni az etetést – emelte ki Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – A magevők egy része délebbre vonul. A cinegék például félvonuló madarak, némelyik egyed itt marad, mások melegebb éghajlatra repülnek. Viszont ha kiteszünk egy etetőt, akkor a madarak arra fognak berendezkedni, hogy helyben is kapnak ételt. Később a mínuszokban pedig már nincs lehetőségük költözködni. Akár tél közepén is képesek hiába várni napokig az etető mellett az eledelt, de az éjszakai fagyokban elpusztulhatnak. Ha elutazunk, inkább tegyünk ki több ételt. A csipegetők egy nap csak annyit fogyasztanak el, amennyire szükségük van. Jól tesszük, hogyha a földre is szórunk magokat, például a zöldikéknek, amelyek inkább onnan szeretnek szedegetni.

Minél változatosabb étrendet biztosítunk, annál többféle madárfaj jöhet az etetőre.

– Sokféle méretű, formájú és anyagú madáretető készíthető, ami különböző madarakat vonz magához. Minél kisebb etetőt teszünk ki, annál kisebb a valószínűsége, hogy galambok is megjelennek a helyszínen. Különösen igaz ez a lógatott etetőkre, hiszen azokon nem igazán tudnak megkapaszkodni. A fekete pörköletlen, sózatlan napraforgómagot nagyon szeretik a kismadarak. Viszont ha például vörösbegyeket vagy sárgafejű királykákat szeretnénk odacsalni, akkor meg kell hámoznunk a magokat, mert nekik gyenge a csőrük. A vörösbegyek a teavajat is örömmel szopogatják. A köles, búza, kukoricadara is megfelelő eleség, a szemes kukorica azonban főleg galambokat vonz. Emellett lehet etetni főtt szalonnával, amit se nem füstöltek, se nem sóztak meg előtte. Sőt kitehetünk állati zsiradékból és fehérjéből: túróból, reszelt sajtból, sőt csirkehús elegyéből készült cinkegolyót is. Tilos chipset, ropit, pattogatott kukoricát, nyers tésztát, kenyeret és fűszeres ételeket adni. Az etetés mellett az itatás is fontos. Ha megtehetjük, napjában többször cseréljük a vizet, vagy 1 liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál kristálycukrot vagy szőlőcukrot, hogy nehezebben fagyjon be. Sőt égő mécsessel az itatótál állandó fűtését is megoldhatjuk. Annyit kell csak tennünk, hogy betesszük két tégla közé a mécsest, és fölé helyezzük a vizestálat – ajánlotta a madármentő.

Azzal, hogy felállítunk egy etetőt, belenyúlunk a természet rendjébe.

– Elkerülhetetlen, hogy beteg madarak is megjelennek a többi között, ezért az etetőt érdemes naponta lefertőtleníteni. Az egyik legjobb szer erre a Neomagnol. 1 liter vízbe egy-két tablettát tegyünk. Az itató vízébe pedig jódot önthetünk. Ahol ötven-száz énekesmadarat etetünk, ott fel kell készülnünk ragadozó madarak, leginkább a karvaly megjelenésére. A ragadozóknak fontos szerepük van az ökoszisztémában, ezért ne kergessük el őket! Ők biztosítják a természetes szelekciót a kisebb madárfajok körében, ugyanis a leggyengébbeket, legügyetlenebbeket, legbetegebbeket kapják el. Tavasszal így csak a makkegészséges magevők kezdenek bele a fészkelésbe és tojásrakásba – magyarázta a természetvédő.

(A borítóképen: Ha egyszer elkezdtük etetni őket, ne hagyjuk abba!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában