Állatvilág

2020.11.03. 19:00

Veszélyes a rágcsálóirtó a madarakra

Mérgezéssel szállítottak kórházba egy fiatal parlagi sast, a madár felgyógyult, és jeladót kapott.

Detzky Anna

Forrás: Pannon Eagle Website

Fotó: Fatér Imre

Egy fiatal sast talált az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre legyengülve a Hernád-völgyben még nyár végén. Az előtte kirepült parlagi sas komoly mérgezéses tüneteket mutatott, így sürgős beavatkozás nélkül elpusztult volna. A madarat Jászberénybe szállították, ahol a Sasközpont állatorvosai rögtön ellátták.

Mérgezést szenvedett

A vizsgálatok megerősítették, hogy az állat rágcsálóirtószeres mérgezést szenvedhetett, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban okoz problémát. A Sasközpont újonnan épült, nagy belmagasságú kondicionáló röpdéjének köszönhetően a madár megerősíthette a szárnyizmait. Az állapotának megfelelően a közelmúltban engedték el a szakemberek.

Az elengedést követően GPS-jeladók segítségével lehet nyomon követni az állat mozgását – adta tudtul közleményében a Magyar Madártani és Temészetvédelmi Egyesület (MME).

– A ragadozó madarakat és az őzeket egyaránt veszélyezteti az erősen mérgező rágcsálóirtóknak a nyílt területen való illegális használata – tudatta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Ezt EU-s szabályozás szerint szántóföldön csak akkor vethetik be, hogyha a pocokjáratba, a föld alá juttatják be a szert, és eltömedékelik a lyukat, de ez gyakran elmarad. Sőt a gyakorlatban általában műtrágyaszóróval öntik le a földekre a mérget. Így a már megmérgezett, de még élő rágcsálót is elkaphatják a ragadozó madarak.

A mentőhelyek segítenek

A parlagi sas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

– Madarászként gyakran találkozunk még életben lévő mérgezett ragadozó madárral. A mérgezéses esetek többsége egyébként célzottan történik. Ezeknek a hatóanyagoknak bizonyos mérgezettségi szintnél még van ellenanyaga. 3–5 napon belül azonban végeznek az állattal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a madarak minél gyorsabban elkerüljenek a hozzáértő állatorvosokhoz. Ennek a központi helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ott megkapja a beteg az életmentő elsősegélynyújtást, aztán a hosszabb kezelést. A fiatalabb egyedeknél lassítja a gyógyulást, hogy sokszor még nem tudtak megerősödni a repülőizmaik. Ezt követően lehet csak elengedni őket. Ha bárki sérült madarat talál, jól teszi, ha értesíti a helyileg illetékes nemzeti parkot, de a legközelebbi mentőhelyen is segítséget kap. A MME forró­drótját a +36-20-251-4404-es számon érhetik el vagy a [email protected] e-mail-címen jelenthetik be a gyanús eseteket – tájékoztatott a szóvivő.

A madármentés megkönnyíti, hogy a fiatal egyedekre is jeladót tegyenek, és egész életükben nyomon kövessék a mozgásukat.

– A gyógyulása után speciális teflonszalaggal rögzítettük a parlagi sas hátára a gyufásdoboz méretű, de kétszer olyan vastag hátizsákszerű, napelemes jeladót. Ezek általában GPS-GSM-nyomkövető eszközök, ami azt jelenti, hogy a műholdról veszik le a pozícióadatokat, és közben a mobiltelefon cellatornyain keresztül kommunikálnak a kutatókkal. A madaraknak pedig semmilyen kellemetlenséget nem okoznak. A jeladosmadarak.mme.hu honlapon bárki követheti ezeknek az állatoknak a mozgását – mondta Orbán Zoltán.

(A borítóképen: Jeladót kap majd a parlagi sas)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában