férfinap

2020.11.19. 15:30

Tizenegy éve már, hogy a férfiaké a főszerep

A nemzetközi férfinapot 1999-től (nálunk 2009-től) november 19-én tartják meg.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Magyarországon 2009-től szerveznek ezzel kapcsolatos eseményeket, a világban viszont huszonegy éve ünneplik a nemzetközi férfinapot. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak, fiúk egészségére, valamint hogy hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Elítél minden férfiak ellen szóló diszkriminációt, hangsúlyozza az elért eredményeiket, valamint a családban, a párkapcsolatban, közösségben betöltött fontos szerepüket.

A szervezők minden évben más témát emeltek ki a férfiakat érintő témák közül. Így 2002-ben a béke, 2003-ban a férfiak egészsége, 2008-ban a férfiak által hozott áldozat, és 2009-ben a pozitív férfi példaképeket helyezték előtérbe. Az utóbbi pár évben egy másik férfimozgalom is felütötte a fejét. A résztvevők egész novemberben nem borotválkoznak, ezzel hívják fel a figyelmet a prosztatarák szűrésének fontosságára.

– Nem tartom számon a nemzetközi férfinapot, talán most hallok róla először – mondta Horváth Balázs. Viszont kedves gesztusnak tartom a kezdeményezést a férfi nem irányába. Ahogy ünnepeljük a nőket, az anyákat, úgy a férfiakról, az apákról is illik tudomást venni. Ezzel a magatartással irányíthatjuk a figyelmet az egyenlőségre. Szerintem felesleges a nemek közötti versengés, hiszen egyik sem lenne meg a másik nélkül, mindkettőnek megvan a megfelelő helye a társadalomban – véleményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában