virágültetés

2020.11.16. 18:00

Télen is zöldellő erkélyládák – kezdő lépések teljesen kezdők számára

A városi bérházak lakói közül is sokan szeretik, ha az erkélyládákban télen is növények díszelegnek.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Édesanyám a belvárosban nőtt fel, de nyáron évtizedek óta minden gond nélkül alakít ki kisebbfajta dzsungelt szebbnél szebb virágokból az erkélyen. Idén azonban kitalálta, hogy télen is szívesebben gyönyörködne a növényekben, mint a csupasz ládákban.

A fagytűrő, erkélyládákban is elférő, sőt szépen mutató növények terén azonban nincs túl sok tapasztalata. Nekem sincs, ezért ketten, a „vak vezet világtalant” módszert alkalmazva vágtunk bele.

Üröm az örömben

A közösségi oldalakat bújva egy-két óra alatt különleges, szemet gyönyörködtető kompozíciókat találtam és gondosan ki is jegyzeteltem minden növény nevét.

Életemben nem ültettem még egy fűszálat sem, de már láttam magam előtt, ahogyan a ládákat megtöltjük ezekkel a csodákkal. Egy gyors telefon a kertészetbe azonban egyből lehűtötte a kedélyeket. Kiderült, hogy az összes növény, amit az interneten látottak alapján az öt erkélyládába szerettünk volna ültetni, összesen 100 000 forintba kerül. Végeztettünk egy költséghatékonyabb kalkulációt is, akkor „csak” 70 000 forintot kellett volna fizetni.

Ez teljesen elvette a kedvünk, ezért egyelőre elhalasztottuk a dolgot.

Szép és költséghatékony

Egy héttel ezelőtt úgy döntöttem, nem hagyom annyiban, biztosan van pénztárcabarát lehetőség is, ezért ellátogattam néhány virágnagykereskedésbe és kertészetbe. Kiderült, hogy a Norvégiából származó, a zöld, a fehér és a lila összes árnyalatában pompázó csarab, más néven Erika kiválóan tűri a hideg telet, és gyönyörű. Nincs ez másként a 15-20 centis minitujákkal, az ezüstös levelű silverekkel és a gyapjas tisztesfűvel, vagy más néven nyuszifüllel sem. A téli jázmin a tél végén borul virágba, és az egész balkont képes lenne beborítani.

Elmondták, hogy egy 60 centi hosszú erkélyládába maximum három tuját szoktak ültetni, és áruk 750-800 forint között mozog, éppen úgy, mint a silvereké, a nyuszifülé és a díszkáposztáé. Ennek köszönhetően egy láda beültetése maximum 2400 forintba kerül, ami öt láda esetében 12 000 forintot jelent.

Ráadásul, ha két tuja közé egy silvert vagy nyuszifület ültetünk, már a látvány is különlegesebb, és még mindig a legolcsóbb és legegyszerűbb variációnál tartunk. Ráadásul a növények tövét száraz virággal, dísztökökkel és karácsonyi dekorációval is díszíthetjük, szezontól függően.

Drágább megoldás

Az Erikának és a téli jázminnak már 1200-1400 forint darabja, ami egy láda esetében 600 forint többletkiadással jár, viszont cserébe már igazán szemet gyönyörködtető és egyedi erkélyládákat készíthetünk, ha az olcsóbb növényekkel kombináljuk őket.

Amennyiben több növényt szeretnénk egy 60 centis ládába ültetni három darabnál, akkor is érdemes maximum öt növénynél megállni. Ez három olcsóbb és két drágább darab esetében erkélyládánként maximum 5300 forintba kerül, ami öt láda esetén 26 500 forintba kerül, cserébe ezek egy része örökzöld vagy évelő növény, ezért cserébe nyáron kevesebb virágot kell ültetni közéjük.

Most a válogatás ideje van, az elkészítés magunknak szabott határideje: karácsonyig.

(A borítóképen: Nem feltétlenül drága a balkonláda beültetése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában