Ízvilág

2020.11.27. 12:30

Szörp és különleges leves is lehet a vitaminbogyóból

A csipkebogyóból teát, ízletes szörpöt, lekvárt lehet készíteni, de egészséges levest is.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A csipkebogyó a téli időszak egyik legnépszerűbb gyógynövénye. A teája kellemes ízű és frissítő. A csipkebogyót különösen ősszel és télen érdemes fogyasztani, amikor gyakoribbak a fertőző betegségek. Nemcsak azért, mert kitűnően erősíti az immunrendszert, hanem mert bizonyos felső légúti tüneteket is enyhít, például a köhögést, a torokfájást, a nehézlégzést és az orrfolyást. A csipkebogyóban A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin, mely a vas felszívódását is segíti, ezzel pedig a vérszegénység megelőzésében játszik szerepet. Az ízületi fájdalmakat is nagyszerűen lehet kezelni. Rendszeres fogyasztásával visszanyerhetjük az ízületek mozgékonyságát. Védi a szívünket és az ereket, és a koleszterinszint normalizálására is alkalmas. A segítségével hatékonyabban küzdhetünk a magas vérnyomás, a stroke és egyéb súlyos betegségek ellen.


Skandináv kedvenc

Ha szívesen kipróbálnánk valami mást, és nem teaként szeretnénk fogyasztani, akkor levest is készíthetünk a csipkebogyóból.

Hozzávalók:

2 bögre csipkebogyó (lehet szárított is)

1,5 liter víz

15 dkg porcukor

2-3 evőkanál friss citromlé

2-3 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

Elkészítés:

Alaposan megmossuk a friss csipkebogyót, és kikaparjuk a magvait. Vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáöntünk másfél liter vizet, és feltesszük főni nagyjából húsz percre, miközben cukorral, citromlével ízesítjük. A lisztet (vagy keményítőt) simára keverjük egy kevés vízzel, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a leveshez. Melegen és hidegen is finom.

(A borítóképen: Igazi különlegesség a csipkebogyóleves)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában