egészség

2020.11.16. 16:00

Odafigyeléssel kevesebb krónikus betegség alakulhat ki

Életmódbeli változtatással csökkenthető a krónikus betegség kialakulásának kockázata.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A koronavírus-járvány kapcsán számtalanszor szóba kerülnek a krónikus betegségek, melyeknek közös jellemzői, hogy lassan alakulnak ki, javulásuk elhúzódhat, gyakran gyógyíthatatlanok. Legfőbb okai lehetnek az emberek megbetegedéseinek és korai elhalálozásainak, illetve nagymértékben befolyásolják a mindennapi élet minőségét is. Főbb típusai a szív- és érrendszeri, a daganatos, légzőszervi, mozgásszervi, mentális megbetegedések, valamint a diabétesz.

Szűrővizsgálatok fontossága

Mónika, aki fiatal kora óta cukorbeteg, úgy gondolja, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel nagyon fontos.

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás, a mozgásban gazdag életmód előnyeit. Viszont nem érdemes gyorsan, drasztikusan átállni, oda kell figyelni a mértékletességre, hogy azzal se terheljük meg a szerveztet. Nem vagyok fanatikus, de próbálok alapvető dolgokat megtenni a normál egészségügyi állapot eléréséért a saját magam érdekében – mesélte.

Támogató orvoslás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapításai szerint a nem fertőző betegségek 80 százalékát meg lehetne előzni négy kulcsfontosságú életmódbeli változtatással: egészséges táplálkozás, rendszeres fizikai aktivitás, dohányzás elkerülése, alkoholfogyasztás mellőzése. Az Amerikai Életmód Orvosi Társaság számításai alapján az okosabb táplálkozással, az ülő életmód, a dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyásával a szívbetegségek és a 2-es típusú diabétesz 80 százaléka, a rákos megbetegedések 40 százaléka megelőzhető. Azonban az életmódbeli változtatásokhoz a viselkedés, valamint a gondolkodás átformálása is szükséges. A hagyományos orvoslásban kevés eszköz áll rendelkezésre a változtatások motiválására, ennek köszönhetően az életmód orvoslás talán forradalmasíthatja az egészségügyet.

„Az életmód orvos célja, hogy a páciensének ne csak az étrendje legyen teljes értékű, hanem az élete is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy krónikus szívbeteg páciens, akiről az állapotfelmérésen kiderül, hogy a munkahelyi stressztől túlhajszolt, az étkezéseket elhanyagolja, rendszertelenül alszik, és rendkívül keveset mozog, orvosi segítséggel képes lesz életmódot váltani, ami egy örömtelibb élet eléréséhez segítheti hozzá –nyilatkozta korábban dr. Babai László Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában