Interjú: Peitl Péter építésszel

2020.11.10. 14:00

Miskolci tehetség az építészetben

Hauszmann-díjjal jutalmazták nemrégiben Peitl Péter diplomamunkáját, egy lakóházat a Szinva patak mellé álmodott meg.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: A riportalany fotója

A miskolci származású fiatal a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékén végzett frissdiplomás. 2020-ban a pályázatra ötvenkét építész nyújtotta be diplomamunkáját. Kiemelkedően magas színvonalú diplomatervük elismeréseként öten részesültek kitüntetésben.

A Hauszmann-díjat először 2003-ban adták át, Hauszmann Alajos építészprofesszor műegyetemi rektorrá választásának századik évfordulóján. Célja, hogy a legnagyobb múltú hazai építésziskola a díj által ismerje el és segítse a fiatal tehetségek kibontakozását. Peitl Péter lakóházat tervezett Miskolc történeti belvárosába, a Szinva patak partjára.

Hogyan nyerte el a díjat?

Annyiban speciális az építészhallgatók helyzete, hogy maga a terv, az épület rajza a diplomamunka, e mellé természetesen szöveges dokumentációval. Ezt kell megvédeni az öttagú bizottság előtt. Ötösre értékelték a munkát, de az érdemjegy nem feltétele a díjnak. Ez annál sokkal szubjektívebb és összetettebb. Maga az épület szépsége csak egy faktor, és nem feltétlenül a legfontosabb. Egy ház tervét millió szempont alapján lehet értékelni.

Mikor vált világossá, hogy építész lesz?

Amikor érettségiztem, még nem igazán tudtam, mi akarok lenni, merre tanuljak tovább. Jó voltam matekból, rajzolni is szerettem. A felvételi szempontokat is figyelembe vettem a jelentkezéskor és az egyetem kiválasztásakor, és utólag kiderült, hogy helyes döntés volt. Nagyon megszerettem a szakmát, és örülök, hogy építész lettem.

Egyértelmű volt, hogy Miskolcra tervezi a diplomamunkát?

Az egy szép hagyomány, hogy a hallgatók szeretnek a szülővárosukba tervezni házat diplomamunkájukként. Én egy társasházat terveztem, a terv a tavaszi karantén és digitális oktatás alatt készült, így éppen itthon voltam. Egy budapesti egyetemen készítettem Miskolcon a miskolci tervemet. Ez ugyan önálló munka, de normál helyzetben személyesen konzultáltam volna róla a tanáraimmal és a fő konzulensemmel. Így minden online zajlott, maga a diplomavédés is.

Ez megnehezítette a munkát és a diplomázás folyamatát?

Igazából nem különösebben. Maga a diplomavédés ünnepélyesebb alkalom lett volna, ha ott vagyok, hiszen az oktatók ilyenkor kézfogással köszöntik az újdonsült építész kollégákat. Ez hiányzott, de technikailag át tudtam adni azt, amit személyes jelenlétnél egy prezentáció formájában kivetítettem volna.

A társasház terve milyen gondolatok mentén jött létre?

A Szinva patak partján a Mancs-szobortól kiindulna az Arany János utcán van két foghíjtelek, melyen van ugyan földszintes épület most is, de annak olyan ideiglenes hatása van. Vélhetően ezeket hamarosan elbontják, hiszen egyáltalán nem illik az óvárosi környezetbe. A szomszédos épületekhez stílusban illeszkedő házat terveztem erre a területre. Hermanos voltam, és miskolci gimnazistaként mindig is közel állt hozzám a belváros. Fantasztikus hely volt nekem, és nagyon szerettem. Régi álmom volt, hogy a diplomámban ezt a vonzódást visszaadjam. Kifejezetten ilyen helyszínt kerestem a tervemnek. Izgalmas kihívás az alkotást tekintve is. Budapesten a belvárosban a régi társasházak gangosak, de a gang alatti belső udvar üres. Miskolcon a belvárosi házak kapualjában kis üzletek, fagyizók, kávézók vannak. Az emberek a tömb belsejében „élnek”. Ezzel akartam foglalkozni és kapcsolódni a diplomatervemmel.

Hogyan néz ki az elképzelt és gondosan megtervezett társasház?

A földszint bejárható kintről, ahol bérelhető helyiségek épülnek, ezek alkalmasak kis üzletek, kávézók, éttermek számára. A ház az emeleti szinteken különböző lakásokat tartalmaz: egy- és másfél szobás lakások fiataloknak és műkedvelőknek, a Szinva parti épületrészben három-négy szobás lakások családoknak, a harmadik szinten egyszobás lakások nagy tetőkerttel. A kétszintes épületrészek teteje egy tetőkert, amelyre a harmadik szinti lakásokból vagy a három lépcsőház bármelyikéből fel lehet jutni.

Milyen stílust kedvel az építészetben?

Nincs igazán olyan stílus, amit nem kedvelek, mert minden korszaknak volt olyan része, ami kiemelkedő és lelke van. Szeretem a spontán építészetet, olyan lakóházakat például, melyeket nem építészek terveztek, hanem valamilyen funkció miatt alakultak olyanná, amilyenek. Ugyanakkor a gótikus katedrálisokat és a reneszánsz templomokat is nagyra értékelem.

Hosszú távon mik a szakmai tervei?

Már sikerült elhelyezkedni egy fővárosi tervező-építész irodában. Ez most a tanulás időszaka egy idősebb mester mellett, de pár év múlva szeretném majd, ha saját irodám lenne, néhány kollégával. Nem nagy cégre vágyom, inkább egy kisebb munkaközösségre.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában