Ízvilág

2020.11.10. 19:30

Gesztenyés finomságok a téli estékre

Az őszi-téli időszak egyik legillatosabb csemegéje a sült gesztenye.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Nem érdemes összekeverni a szelídgesztenyét a vad párjával, az utóbbi termésének elfogyasztása ugyanis mérgezést okozhat, ennek ellenére a gyógyszer és kozmetikaipar elszeretettel alkalmazza. Otthoni felhasználás esetében a vadgesztenyéből készítsünk dekorációt vagy gesztenyebábut, ami remek időtöltés lehet akár kisgyermek társaságában is.

Hamar kiszárad

A szelídgesztenyét szeptember végétől október végéig szüretelik, ilyenkor érdemes frissen vásárolni. Tapintásra jobb, ha a kemény darabokat választjuk, otthon hideg, párás helyen kell tartani, hiszen könnyen kiszáradnak. A hűtőszekrényben több hónapig is tárolható, olykor fontos ellenőrizni, hogy elkerüljük a penészesedést. Magas szénhidrát-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, miatt könnyen pótolhatjuk fogyasztásával a gabona- és burgonyaféléket, valamint a húst is.

A korábban leírt tény tekintetében tehát az étkezési célú felhasználásra szánt gesztenyét ne az útszéli fák alól gyűjtsük össze, ha biztosra akarunk menni, vegyük célba a piacot. Érdemes sütés előtt beáztatni néhány órára a gesztenyét, de akár egész éjszakára is vízben hagyhatjuk. Ha ezzel megvagyunk, melegítsük elő a sütőt 220 fokra, vágjunk 2x2 centis keresztet a gesztenyék héjába a domború oldalukon.

Húsz percig süssük!

Gurítsuk be őket sütőpapírral bélelt tepsibe, lehetőleg olyan tepsit válasszunk, amiben nincsenek egymásra halmozva a darabok. Húsz percig érdemes lefedve sütni, majd öt percig fedetlenül. A tálalást illetően várjunk néhány percet, majd a gesztenyepucolás után kezdődhet a falatozás.

A másik finomság, amit ugyancsak az olvasók figyelmébe ajánlunk nem más, mint a gesztenyekrémleves. Amelynek elkészítése az előzőhöz hasonlóan ugyancsak gyors és egyszerű. Egy deciliter tejben keverjünk el két evőkanál cukrot és egy csomag pudingport. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, beletesszük a gesztenyét, a rumot, a sót és 20 percen át főzzük. Végül hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk és botmixerrel pürésítjük.

Cukor vagy méz

Akinek nem elég édes, tehet még hozzá cukrot, vagy mézet, a korábban elkészített sült gesztenyével megszórva tálaljuk.

(A borítóképen: Igazi finomság a gesztenyekrémleves)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában