kertművelés

2020.11.07. 07:00

Feltorlódtak a teendők

Az időjárás az elmúlt hetekben nem kedvezett az őszi, kiskerti feladatok elvégzéséhez.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Nemcsak a naptárra nézve, hanem az ablakon kitekintve is egyértelmű, hogy novemberben járunk, az október elég gyorsan „kiszaladt” a kerttulajdonosok alól, főleg mert az időjárás nem sok lehetőséget adott a kerti munkákra.

Olyan esős időszak van mögöttünk, ami talán utoljára csak 2010-ben volt. Ez pedig egyrészt megakadályozta, hogy az őszi ásás, talajmozgatás, az ágyások rendbetétele vagy éppen a trágyázás elvégezhető legyen. Ugyanakkor csak néhány nap volt, amikor az időjárás úgy-ahogy lehetővé tette a szemfülesek számára az őszi fa-, cserje-, hagyma- vagy veteményültetéseket. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a feladatok még mindig előttünk állnak az év hátralévő részében – már ha szárad annyit a talaj, hogy hozzá tudjunk fogni.

De milyen tennivalók is akadnak egyébként novemberben a kiskertekben, udvarokon? Még mindig ad munkát az udvarokon a lehulló levelek összeszedése, nagy hideg még nem volt, így van levél a fákon. Általában az éjszakai első komoly fagy szokta lecsupaszítani a növényeket, tehát a gereblyére még szükség van. Az egynyári növények mostanra nagyrészt levirágoztak, tönkrementek, vagy ha nem, már akkor sem gyönyörködhetünk bennük.

A felszabaduló helyre ültethetünk például krizantémot, amely egyébként minimális téli gondozással évről évre megújulhat. Ügyeljünk rá, hogy a növényt jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben nem a hideg jelenti a krizantém végét, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet.

Gumósok, be a földbe!

A tavaszi hagymás gumós növények ültetésével sem késtünk még el, a földbe kerülhet a nárcisz, tulipán, kála, frézia, liliom, dália és egyéb hagymás, gumós növény, amelyekben tavasszal azonnal tudunk gyönyörködni. Ha van még átültetni való cserjénk, illetve még most tudtunk venni valamilyen növényt, elültethetjük. A már kopár, száraz ágvégeit viszont ne vágjuk vissza az orgonának, azáleának és egyéb tavasszal virágzó bokornak, mert jövőre kevesebb virága lesz!

Kapcsoljuk ki a vízcsatlakozásokat, és eresszük le a vizet a csapokból és az öntözőeszközökből, nehogy kárt tegyen bennük a fagy. Szereljük le a tószivattyúkat, és szükség esetén telepítsünk jegesedésgátló szivattyút. A kerti tó fölé érdemes védőhálót kifeszíteni, azokat a növényeket, halakat, amelyek számára nem elég mély a víz a teleltetéshez, szintén vigyük védett, fagymentes helyre.

Ha még van olyan növényünk a kertben, amelyet nem távolítottunk el, akkor most megtehetjük. Mivel idén elég sok betegség jelent meg a kiskertekben, így csak a végig egészségesen maradt növényeket tegyük a komposztba, amelyen bármilyen betegség volt, attól inkább szabaduljunk meg!

Ellenőrizzük a fiatal fákat, hogy megfelelően meg legyenek támasztva vagy karózva. A karók meglazulhatnak, ami azt jelenti, hogy erős szél esetén a fa gyökerei szintén meglazulhatnak. Ha az üvegházat használni szeretnénk a tél folyamán, akkor most tisztítsuk meg, és pucoljuk ki alaposan, még a szigetelés előtt. Csökkentsük a szellőztetést, de a meleg napokon hagyjuk a melegházat levegőzni, hogy a betegségek, főleg a lisztharmat ne terjedjenek el.

(A borítóképen: Az avar gyűjtése, kezelése is különleges őszi feladat a kiskertekben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában