Az állatorvos válaszol

2020.11.22. 17:00

Diétázó kedvenceink

Cukorbetegség főleg a nem ivartalanított szukáknál alakul ki, amiben az elhízásnak is szerepe lehet.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A WHO javaslatára november 14-én ünnepeljük a diabétesz világnapját, amelyet a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) tart meg 1991 óta. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A cukorbetegség és a hozzákapcsolódó diéta nemcsak az embereket, hanem a kutyákat és macskákat is érintheti.

Egyre nő a számuk

– Kutyáknál jóval nagyobb az előfordulási arány, azon belül is nőstényeknél, pláne a nem ivartalanított szukáknál négyszer olyan gyakran találkozhatunk vele – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – A kutatások szerint a cukorbeteg kutyák száma egyre növekszik, akár a betegségek 1 százalékát is kiteheti, macskáknál ennél jóval ritkább. Cukorbetegségről állatoknál akkor beszélhetünk, ha a beteg vércukorszintje tartósan meghaladja a 7,5 millimol per liter értéket. Főleg középkorú és idősebb kedvenceknél alakul ki, de egyéves kor alatt is előfordulhat.

A betegség kialakulásának pontos okai nem teljesen tisztázottak.

– Amit biztosan tudunk, hogy a hasnyálmirigy működészavara áll a cukorbetegség háttérében. Ez a szerv termeli az inzulin nevű hormont, amely elsődleges szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában. Ha nem termelődik elegendő inzulin, a vérben a vércukorszint tartósan magas marad. Feltételezhetően a betegség kialakulásában szerepe van az elhízásnak is, illetve bizonyos fajták hajlamosak rá. Például a tacskók, uszkárok, terrierek, spit­zek, valamint a spánielek. Ha a nőstény kutyánkat ivartalanítjuk, és utána igyekszünk jó kondícióban tartani, azzal sokat tehetünk a megelőzés érdekében – hangsúlyozta a szakember.

A gazdának általában a két leggyakoribb tünet a sok víz­ivás és a gyakori vizeletürítés tűnik fel.

– A leghangsúlyosabb tünetek következménye az állat kiszáradása, esetleg acetonszagú lehelete. Kedvencünk fáradékonyabb lesz, eleinte hízik, majd fogyni kezd, a szőr­zete fénytelenné válhat. Előfordul, hogy olyan ételeket is megeszik, amit azelőtt soha. Volt olyan gazdi, aki azt vette észre, hogy ragad a kutyájának a vizelete. Ez akkor fordul elő, ha a vércukorszint már olyan magas, hogy a vizelettel is ürül glükóz – magyarázta az orvos.

Állatok esetében is az inzulin pótlásával lehet a vércukorszintet kordában tartani.

– A cukorbetegség mind a gazdától, mind a kutyától teljes életmódváltást követel. A gazdinak naponta kétszer, reggel és este ugyanabban az időpontban injekcióznia kell kedvencét inzulinnal. Diétás tápot vagy előírt receptúra alapján megfőzött ételt kell az állatnak fogyasztania egész életében, és el kell hagyni a jutalomfalatot. Kutyáknál az etetések ideje és száma is meghatározott. Macskáknál pedig a diétás száraz táp mindig legyen előttük. Gyakran szükséges állatorvosi kontroll a vércukorszint ellenőrzése és az inzulin adagjának beállítása céljából – tájékoztatott dr. Vass Andrea.


Kérdezze az állatorvost!

Az Észak Kisállat oldala új rovattal bővült, ahol tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos-szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szak­állatorvos és dr. Puskás Gábor kamarai specialista, praxisvezető állatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink felmerülő kérdéseire, amelyeket e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A cukorbetegség teljes életmódváltást követel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában