Egészség

2020.11.25. 17:00

Aggódom, mert keveset eszik a gyerek – panaszolja a szülő

Tisztázandó, hogy valóban étvágytalanságról van-e szó.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Az az étvágyszabályozás tekinthető normálisnak, amely gondoskodik arról: a szervezet energiafelvétele és energialeadása egyensúlyba kerüljön. Az alultápláltság a nem megfelelő kalória-, fehérje- és vitaminbevitelt jelenti.

Testsúly, testhossz

A gyermekorvosok az étvágy milyenségére elsősorban a testsúlyból és testhosszból következtetnek, melyeket összevetnek a gyermek korábbi adataival és a korosztály átlagával. A csecsemőknél jóval egyszerűbb a táplálékbevitel mérése, hiszen az anyatej, a tápszer mennyisége követhető. Amennyiben a súly- és a hossznövekedés normális, az étvágy, az energiabevitel megnyugtató lehet.

Allergia is lehet

Felmérések szerint az egy év alatti csecsemők esetében gyakran találkozhatunk étvágytalansággal, melynek okai között szerepelhet táplálási hiba vagy tehéntej-allergia is. Okozhatják emésztési zavarok, a nem megfelelő gondozás és az érzelmi elhanyagolás. Minderre megoldást kaphatunk a gyermekorvosnál. A szülőknek azonban a felderítésben nagy szerepük van, hiszen az orvos kérdéseire alapos és őszinte válaszokat kell adniuk. A csecsemőkori étvágytalanság lehet átmeneti vagy krónikus. Az előbbit okozhatja tejundor, táplálékváltás, fogzás, idegen környezet, gyógyszerszedés, székrekedés. Ha a kicsi sok folyadékot kap étkezés előtt, az is a telítettség érzetét kelti.

Étvágytalanság – egyedül

Fontos, hogy a gyermekorvos ismerje a család életkörülményeit, étkezési szokásait. Sok szülőnek nem fontos a közös családi étkezés. A kisgyermekek egy része éppen azért étvágytalan, mert egyedül ülnek az asztalnál, és semmi kedvük így étkezni. Éppen ezért lényeges, hogy legalább az esti és a hétvégi közös étkezések igazi családi együttlétek legyenek – javasolják a gyermekorvosok.

Amikor tavasszal bezártak a bölcsődék és óvodák is, mindkét kicsi gyermekét otthon kellett tartania, így otthon is étkeztek – mondta Nagy Enikő. Az édesanya számára a napi ötszöri étkezés kivitelezése bizonyult a legnehezebbnek, mivel kislányának nagyjából egyéves kora óta meglehetősen rossz az étvágya, és nem igazán foglalja le az evés. Ezért azt a módszert választotta, hogy egy kis asztal mellé ültette le a kislányát, illetve a kisfiát, és ott kínálta meg őket az étellel. Kicsit az az érzetük volt, mint a közösségben, és sokkal jobb volt így az étvágyuk – avatott be az anyuka. Az egyébként jó étvágyú kisfia akkor még fogzott is, így a rágással járó fájdalom miatt inkább a folyékony vagy pépes ételeket fogyasztotta szívesebben. Enikő véleménye szerint reagálni kell a gyermek igényeire, felismerve azokat az étvágytalanság is csökkenthető.

(A borítóképen: Egyedül nem megy, de közösségben jobban esznek az étvágytalan gyerekek is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában