állatasszisztált terápia

2020.11.08. 19:30

A szamarak nászában bíznak a miskolci farmon

A Baráthegyen az állatok is komoly szerepet vállalnak a beteg és fogyatékos gyerekek, fiatalok rehabilitálásában. 

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Egy szürke szamár úr érkezett a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságába a napokban. Csak vendégségbe jött a Pecér-völgyből két hétre annak reményében, hogy megtetszik neki a farm valamelyik hölgyszamara, esetleg mind a kettő. Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke az Északnak elmondta, az akció célja, hogy kisszamarak szülessenek, de eddig még nem látták udvarolni a szamárfiút, bár az is igaz, hogy nincsenek velük a nap 24 órájában.

- A szamarak azért fontosak számunkra, mert a turizmusban és az állatasszisztált terápiák alkalmával tudjuk őket alkalmazni. Terápiás állatunk még négy alpaka és a ló. Egy megváltozott munkaképességű, hallássérült kolléganőnk épp most kapta meg a lovassport-oktatói oklevelét. Ezenkívül ketten járunk állatasszisztált terapeuta képzésre, egy konduktor kolléganőm és én, mint gyógypedagógus. Így végre lesz egy olyan csapatunk, melyben konduktor, gyógypedagógus, lovassport- oktató, állatasszisztált terapeuta is szerepel. Mindenkinek meglesz a megfelelő alapvégzettsége és szakirányú kiegészítése is – sorolta Jakubinyi László.

Akadálypályán

Elmesélte, hogy több országban komoly elismertsége van az állatokkal való gyógyításnak. Amerikában például alpaka állatasszisztált terápiás szövetség is működik. A szelíd állatokat használják kórházi körülmények között, de idősek otthonában is. A Baráthegyi farmra gyakran látogatnak el a Gyermekegészségügyi Központ iskolájába járó gyerekek. Ők egy 10 alkalmas terápián vesznek részt. Az első órán csak ismerkednek az állatokkal, a tizediken pedig már egy akadálypályát teljesítenek az alpakákat vezetve. A gyerekek nagyon élvezik ezeket a foglalkozásokat.

- Ezt a módszert Olaszországból adaptáltuk, ahol súlyos autista emberekkel foglalkoznak. Mi is építettünk akadálymentes pályát, bójákkal, házikóval és egyéb kellékekkel. Ausztriában pedig egy olyan farmon jártunk, ahol szamár-, bárány-, sőt csüngőhasú malac terápiát is alkalmaznak. Ezek a foglalkozások kiválóan alkalmasak például balesetben megsérült emberek rehabilitálására, akik elvesztették az egyensúlyukat, a tájékozódási képességüket vagy a memóriájukat. Az állatokkal történő közös munka segíti az agyban lévő új idegsejtkapcsolatok kialakulását. A fogyatékos gyerekek önbizalmát növeli a terápia, fejleszti szociális képességüket, a beszélni nem tudó gyerekek pedig játékosan megértik a képkártya által történő, alternatív kommunikáció lényegét – magyarázta az elnök.

(A borítóképen: Jó hasznát veszik a szamaraknak a Baráthegyi Majorságban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában