mályi Madármentő Állomás

2020.11.17. 13:00

A madárkát egy gyerek rugdosta

El sem tudjuk képzelni, mennyi baj érhet egy madarat. De van segítség, a mályi madármentők.

Hegyi Erika

Forrás: Mályi Madármentők

Az elmúlt héten is rengeteg dolguk volt a mályi Madármentő Állomás munkatársainak, de munkájuknak köszönhetően sok kis állatot mentettek meg. November 9-én, hétfőn egy gyönyörű, sárgafejű királyka került hozzájuk. Ez a kis élőlény Európa legkisebb madara.

„Mindig csodálattal nézünk erre a pici madárkára, amikor beérkezik hozzánk. Ősszel több királyka is bekerül a mentőállomásunkra. Sok esetben nem nagy a baj, és egy kis erőnléti javítás után el is repülhetnek”, írták az állatmentők a közösségi oldalukon. A mostani királykát Miskolcon találták, miközben egy gyerek rugdosta az sétálóutcán. Szerencsére eljutott az állomásra így tudtak rajta is segíteni.

Összetörve, elgázolva

„Ha királykát vagy bármilyen kismadarat találunk vegyük magunkhoz, lehetőség szerint tegyük be egy zárt dobozba, vigyük be fűtött, de nem meleg helyre, és kérjünk segítséget valamelyik mentőszervezettől. Se etetni, se itatni nem szabad erőszakkal” – hívták fel a figyelmet a madármentők.

Másnap már egy füleskuvikról posztoltak, akinek a szeme sérült meg, mellette vidáman néz a kamerába egy füleskuvik-fióka, aki még nyáron érkezett hozzájuk összetörve, félholt állapotban. Napokig csak feküdt, mesterségesen kellett etetni. Valószínű, hogy sérülései miatt nem tudott vadászni, ráadásul még a macskák is megtépázták szerencsétlen fiókát. Most már jobban van, de mivel fajtársai elvonultak Afrikába, így őt az idén már nem lehet elengedni.

A következő sebesült egy egerészölyv volt, akit a 37-es úton gázoltak el. Egy család talált rá, amint az út közepén feküdt magatehetetlen állapotban. Magukhoz vették és eljuttatták a madármentőkhöz. Az első este még nagyon gyenge volt, a csőréből vér csöpögött. Másnap délután már jobban érezte magát. A egerészölyveket ért balesetek közül a gázolás és az áramütés áll a sor elején, írták a természetvédők.

Ők ápolják Begyikét is, aki még november elején került az állomásra. Eltört a bal oldali lapockája, emiatt nem tudott repülni. Félénk madárka, de türelmesen várja a gyógyulást.

(A bortóképen: Füleskuvik és a vidám fióka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában