változó szokások

2020.10.18. 07:00

Tempót váltott a második hullámban a bevásárlás

Az első hullám idején felhalmozott élelmi­szerek egy részét ki kellett dobniuk a csa­ládoknak. A második hullám bevásárlási szokásai megváltoztak.

Pap Gyula

Bevásárlás

Fotó: Bujdos Tibor

A koronavírus első hullámában ismeretlen volt a helyzet. A bizonytalan helyzetben jó néhány szokás is kialakult a családok bevásárlását illetően. A második hullám idején arra voltunk kíváncsiak: mi maradt meg az ösztönös felhalmozásból, kialakultak-e az átlagostól eltérő szokások.

Reggel, időben letudják

– Kedvesem, én mindig korán jöttem a piacra, nem tudok aludni, meg jobb is hamar le tudni a bevásárlást – mondja Irénke néni, aki hetente legalább kétszer busszal és villamossal közlekedve érkezik a piacra. A kötelező kerekes bevásárlótáskáját – direkt nem a csúnya nevén nevezzük – maga után húzva kidolgozott szisztéma szerint keresi fel az egyes árusokat. – Korábban nem kellett papír, de most már felírom a legfontosabbakat, mert a múltkor is elfelejtettem tojást venni – idézi fel.

Fotó: Bujdos Tibor

Kovács néni szerint megnyugtató volt az „elkülönítő” sáv meghatározása korábban, hiányolja, bár nem mindig tudta tartani, és olyankor ismerőst kellett megkérni a legfontosabbak bevásárlására. Most maszkban, kesztyűben abszolválja a nagy bevásárlást, de heti egyre csökkentette az alkalmak számát. Ha van valamire még szüksége, a közeli kisboltban szerzi be.

Túlzásba vitték

Imre felelős otthon a heti nagy bevásárlásért, szupermarketben és áruházakban vásárol, többnyire szigorúan lista alapján. A vírus első szakaszában kicsit túltolták a dolgot, bár igyekezett megfogalmazni averzióját a mennyiséget illetően, meséli. Nem boldog tőle, hogy igaza lett, teszi hozzá: az élelmiszerek egy része, mivel nem fért a hűtőbe, rájuk romlott.

– Talán ennyit sikerült megtanulnunk, inkább többször veszek kevesebbet, de nem szeretném, ha újból így járnánk – erősíti meg kicsit duzzogva.

Karolin is hasonló cipőben jár, először a nagy ijedtségben, látva a boltokban a tumultust, hosszú időre bevásárolt. S bár csak magáról kell gondoskodnia, jelentős mennyiségű élelmiszert halmozott fel. Ezek egy részét különböző praktikákkal tartósította, de bizony volt, amit ki kellett dobnia. – Ez még egyszer nem fordulhat elő, már nincs akkora tömeg, semmi nem indokolja a túlzott felhalmozást – fogalmazza meg. Bár még ki tudja, hogy alakul a vírushelyzet – teszi hozzá.

Változott a kereslet

Ferenc kisboltot üzemeltet a Győri kapuban. Elmondása szerint jelentősen változtak a vásárlási szokások a korábbi és a mostani időszakot összehasonlítva.

– Akkor teljes őrület volt a fertőtlenítőszereket illetően, féltek, hogy elfogy, nem győztünk eleget utánrendelni – emlékszik vissza. – Vitték a tartós élelmiszereket, de még a kólát is hatosával. Később csillapodott a vásárlási kedv, de mivel nem tudok korlátlan mennyiséget tárolni például tejből, volt, amikor hiányzott – sorolja. – Mára megnyugodtak a kedélyek, átalakult az árukínálat, nagyobb polc kellett a higiéniai szereknek, de tudjuk tartani a tempót a vásárlói kereslettel.

Ferenc úgy látja: az első hullámban nagy átlagban 8-10 ezer forintot költöttek a vevők egy nagyobb bevásárlásnál, most ez a korábbi átlag, 3-5 ezer forint, tudjuk meg.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában