poloskák

2020.10.29. 11:30

Téli szállást keresnek

A mezei poloskák ellen a mechanikai védelem a leghatékonyabb.

Detzky Anna

20201005 Székesfehérvár Illusztráció Poloska invázió. Mit tehetünk ellenük? A rothadó káposzta leve távol tartja Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Fehér Gábor

Mezei poloskákkal egész évben találkozhatunk a ház körül, de az őszi hidegebb időben gyakran behúzódnak a lakásba, hogy hibernálják magukat télire. Bár az ágyi poloskákkal szemben ezek nem csípnek és betegségeket sem terjesztenek, de kellemetlen a jelenlétük.

Szakértőt kérdeztünk róla, hogyan előzhetjük meg, hogy elárasszák az otthonunkat.

Nem függ a tisztaságtól

– A mezei poloskák méretükben, formájukban és életmódjukban is teljesen eltérnek az ágyi poloskáktól. Azon túl, hogy védekezésképpen büdös nedveket bocsátanak ki, valójában nem kártékonyak – mondta Gerőcs Viktor vezető gázmester. – Megjelenésük nem függ tőle, hogy mennyire tartjuk tisztán

a környezetünket. Jellemzően tavasszal szaporodnak, néhol mégis állandóan láthatjuk őket. Máshová pedig bizonyos időközönként térnek vissza. Ha nyitva hagyjuk

az ajtót és a közelben tanyáznak, akkor egyáltalán nem kerülhetjük el, hogy bejöjjenek a lakásba. Ősszel jellemzően ablakrésekbe, ajtókeretekbe költöznek be, készülnek a téli nyugalmi időszakukra. A napos házfalakat különösen kedvelik.

A mezei poloskák rendkívül ellenálló rovarok, az irtószerek kevéssé használnak ellenük.

– Sokan sok mindent mondanak és ajánlanak a védekezéssel kapcsolatban. Különféle rovarirtó szerek is kaphatóak, de ezek ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Valójában a legjobb és szinte az egyetlen hatékony megelőző védekezés a szúnyogháló használata.

A fix, rögzített háló a legelőnyösebb, amely bár szellőzik, de teljesen lefedi az ablakréseket. Érdemes még az üregeket körbefújni szigetelőlakk sprével, vagy más módszerrel leszigetelni. A nyílászárók külsejét pedig tartós méregmezővel ajánlott lefújni, ami két-három hétig távol tartja a betolakodókat, de a teljes nyílászárócsere fölösleges – jelentette ki a rovarirtó szakember.

Félóra alatt kiirtják

Ősz közepén érdemes megelőzésképpen is kihívni a rovarirtókat.

– Október vége felé megelőző irtást szoktunk ajánlani. Ott pedig, ahol folyamatosan jelen vannak a mezei poloskák, mindenképpen javasoljuk a beavatkozást, mert házilag azokat már nem lehet kiebrudalni. A tulajdonostól az irtás előtt azt szoktuk kérni, hogy a nyílászárókat tegye szabaddá a bútoroktól, függönyöktől, de különösebb pakolást nem várunk el senkitől. Ha egy átlagos bérházi lakásba hívnak bennünket, akkor negyedóra és félóra közötti idő alatt mindig végzünk.

A rovarirtáshoz többféle anyagot is lehet használni. Amivel mi dolgozunk, az két-három hónapra tartós védelmet biztosít, és nemcsak mezei poloskák, hanem más rovarok ellen is hatékony. Miután távoztunk, azonnal vissza lehet rendezni a lakást, nincs száradási idő – tájékoztatott a gázmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában